Relațiile externe ale Uniunii Europene, schimbările climatice și combaterea dezinformării în contextul alegerilor pentru Parlamentul European sunt trei dintre subiectele reuniunii de la Bruxelles, de săptămâna viitoare.

Totodată, liderii europeni vor discuta în format UE27 despre procesul de retragere a Marii Britanii din UE, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențile. Președintele României va sublinia că obiectivul comun este acela de a se evita o retragere dezordonată a Marii Britanii din Uniune, iar țara noastră, în calitatea de Președinție la Consiliul UE, va acționa pentru finalizarea pregătirilor pentru orice scenariu posibil legat de procesul Brexit. În acest context, Klaus Iohannis va reitera necesitatea menținerii unității UE27 în cadrul acestui proces.

”Cu privire la subiectele economice, liderii statelor membre vor face o evaluare a situației economice actuale. Discuțiile referitoare la Piața Unică se vor axa pe aspecte legate de domeniul digital, industrie și comerț în contextul provocărilor globale, tehnologice și de securitate. În acest context, președintele României va pleda pentru continuarea eforturilor statelor membre în direcția consolidării și aprofundării Pieței Unice în toate dimensiunile sale”, precizează sursa citată.

Referitor la schimbările climatice, liderii statelor membre vor reitera angajamentele asumate prin Acordul de la Paris și vor aborda aspecte legate de strategia Uniunii pe termen lung privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

De asemenea, liderii europeni vor discuta despre relațiile Uniunii Europene cu China în pregătirea Summitului UE - China din 9 aprilie.

În ceea ce privește combaterea dezinformării, președintele României va evidenția faptul că lupta împotriva acestui fenomen este esențială în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European: ”Președintele Klaus Iohannis va pleda pentru intensificarea eforturilor la nivelul statelor membre pentru combaterea acestui fenomen, în vederea asigurării unui proces electoral european liber și corect”.

Joi, 21 martie, președintele va participa la Conferința anuală transatlantică organizată de Camera de Comerț Americană din Uniunea Europeană (AmCham EU). Cu acest prilej, Președintele Klaus Iohannis va sublinia importanța deosebită a cooperării transatlantice în promovarea libertății și prosperității pe cele două continente.