Președintele României va participa miercuri și joi la reuniunea informală a Consiliului European de la Salzburg.

Pe agenda discuțiilor se află teme privind migrația, securitatea internă a Uniunii Europene, precum și ultimele evoluții referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din Uniunea Europeană, anunță Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește gestionarea migrației, președintele României va pleda pentru continuarea discuțiilor privind Regulamentul Dublin în vederea obținerii "unei soluții consensuale, care să asigure un echilibru între solidaritatea și responsabilitatea statelor membre, cu păstrarea caracterului voluntar al oricărei forme de relocare a persoanelor aflate în nevoie de protecție internațională".

De asemenea, în vederea implementării concluziilor Consiliului European din iunie, Klaus Iohannis va sublinia că România este deschisă să contribuie într-un mod constructiv la dezbaterile privind cele două noi concepte, și anume "platformele regionale de debarcare” și "centrele controlate”.

Referitor la securitatea internă, președintele va arăta că România susține demersurile de consolidare a coordonării dintre statele membre și instituțiile europene, pentru o gestionare eficientă a numeroaselor provocări de securitate cu care se confruntă Uniunea Europeană.

Discuțiile cu privire la Brexit au scopul de a evalua stadiul negocierilor și modalitatea de organizare a fazei finale a acestora.

În acest context, președintele României va reitera importanța menținerii unei voci unitare și coerente a Uniunii Europene în procesul de negociere cu partea britanică, în vederea obținerii unui acord de retragere echitabil pentru toate părțile.

Klaus Iohannis va arăta că, pentru România, este prioritară protejarea drepturilor și a intereselor cetățenilor săi care locuiesc în Regatul Unit. Totodată, va pleda pentru o relație cât mai strânsă între Uniunea Europeană și Marea Britanie după Brexit.