Președintele Klaus Iohannis participă luni și marți la al treilea Summit Uniunea Europeană – Comunitatea Statelor Latino-Americane și Caraibiene (UE-CELAC), care va avea loc la Bruxelles.

La reuniune vor participa șefii de state și de guverne din cele două regiuni.

Summitul are ca scop principal relansarea parteneriatului dintre UE-CELAC, în contextul evoluțiilor geopolitice internaționale complexe influențate inclusiv de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Parteneriatul reînnoit se va axa în mod prioritar pe conectivitate sustenabilă, sprijinirea tranziției verzi și a digitalizării, creșterea rezilienței lanțurilor valorice de pe cele două continente, reafirmarea importanței multilateralismului, a principiilor Cartei ONU, a bunei guvernanțe și a valorilor democratice.

Președintele României va exprima sprijinul țării noastre pentru obiectivul major al Uniunii Europene de a relansa parteneriatul cu regiunea Americii Latine și Caraibilor, concretizat și prin organizarea acestui Summit, primul de acest fel în ultimii opt ani.

Iohannis va susține importanța cooperării UE-CELAC pentru gestionarea noilor provocări globale, a crizelor complexe cu care se confruntă ambele regiuni, dar și a noilor oportunități de dezvoltare care pot fi fructificate printr-o cooperare mai aprofundată.

De asemenea, președintele va arăta că angajamentul activ al țării noastre pentru cooperarea mai strânsă dintre cele două zone a fost reconfirmat în toate întâlnirile pe care le-a avut cu omologii săi, cu prilejul vizitelor întreprinse în Brazilia, Chile și Argentina în luna aprilie a acestui an, în cadrul cărora a abordat prioritar pregătirile reuniunii la nivel înalt de la Bruxelles.

Klaus Iohannis va participa, totodată, la masa rotundă cu tema „Combaterea schimbărilor climatice: spre o tranziție echitabilă și durabilă”, unde va susține rolul activ pe care țara noastră este pregătită să îl asume în cooperarea UE–CELAC în acest domeniu.