Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri seară apel la guvernanți să se concentreze pe mai mult dialog și mai multă responsabilitate. De asemenea, către români a făcut un apel să se vaccineze pentru a scăpa de restricții.

"Coaliția de guvernare a trecut în aceste zile printr-un moment mai dificil. Orice alianță, în care lucrează împreună mai multe forțe politice, se confruntă cu astfel de provocări. Nu trebuie să tratăm acest episod drept altceva decât este – o situație în care Coaliția și Guvernul au avut de gestionat o provocare, iar răspunsul, dincolo de unele declarații mai puțin inspirate, a fost unul bun", a susținut Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

Șeful statului consideră că liderii Coaliției au dat dovadă de maturitate și responsabilitate și are încredere că vor continua să rămână la fel de uniți.

"Dialogul a fost cheia care a permis ieșirea din impas, într-un mod echilibrat. Prioritatea zero este acum lupta cu pandemia și salvarea vieții cât mai multor români. Acesta a fost și trebuie să rămână obiectivul cel mai important al tuturor factorilor de decizie, mai ales că încă traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere epidemiologic", a mai transmis președintele.

Iohannis a mai subliniat că în tot acest tablou al gestionării situației epidemiologice, Ministerul Sănătății are un rol fundamental.

"Aștept de la doamna ministru al Sănătății multă responsabilitate și implicare. Este foarte important ca ministrul să acționeze eficient și să comunice constant, să le explice românilor care este situația la zi, care sunt pașii de urmat și planul de măsuri avut în vedere", a adăugat Klaus Iohannis.

Președintele consideră că greșelile sunt inerente atunci când se acționează permanent sub presiune, însă, pentru a putea reuși, este absolut esențial ca tot acest efort colectiv să se bazeze pe o colaborare onestă și loială, mai ales la nivelul structurilor de decizie.

"Munca în echipă rămâne condiția esențială pentru ca demersurile să poată conduce la rezultate pozitive. Acum nu este momentul intensificării disputelor sau al orgoliilor politice, de nicio parte. Votul primit de la cetățeni cu doar câteva luni în urmă ne obligă pe toți să acționăm matur și responsabil. În orice partid democratic, cu atât mai mult într-o coaliție de guvernare, există diferențe de viziuni și dezbateri efervescente despre cum trebuie abordate temele naționale mari. Acest lucru este nu doar firesc, ci este de dorit, pentru că doar prin confruntări de idei pot fi găsite cele mai corecte și eficiente soluții pentru oameni", a mai spus Iohannis în declarația sa.

În acest context, președintele Iohannis le-a cerut guvernanților "mai puține dispute și mai mult dialog, mai puțină patimă politică și mai multă responsabilitate, mai puțin orgoliu și mai multă colaborare". Pe scurt, el a spus că le cere să aibă ca prioritate agenda cetățeanului.

"Oamenii vor politicieni care se implică și care își asumă proiecte, care nu caută scuze, care nu dau mereu vina pe alții și se victimizează. Miniștrii au misiunea să rezolve crize, în paralel cu pregătirea de reforme importante, și nu să provoace crize noi. Actuala majoritate este cea mai bună opțiune pentru România și avem obligația să găsim împreună modalitățile pentru a livra reformele promise. Aceste reforme nu trebuie niciun moment abandonate, indiferent cine deține un portofoliu sau altul", a mai comentat șeful țării.

În final, Klaus Iohannis i-aîndemnat pe oameni să folosească toate facilitățile pentru a se vaccina.

"Suntem și noi tot mai aproape de acel moment în care vom putea să revenim la normalitate, să organizăm concerte, spectacole, să redeschidem industria ospitalității, iar românii să aibă o vară liniștită, să poată merge în siguranță în concediu în țară sau în străinătate. Singura condiție este continuarea vaccinării la cote ridicate. (...) Haideți să facem tot ce ține de fiecare dintre noi pentru a avea o vară cu cât mai puține restricții, în care să putem, în sfârșit, să relaxăm măsurile de până acum", a conchis președintele.