Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că nu acceptă nicio remaniere propusă de premierul Viorica Dăncilă.

"Nu accept nicio propunere de remaniere din partea acestui Guvern. Nu doar pentru că acest Guvern și-a schimbat componența politică, ci pentru că propunerile pe care le-am primit sunt pur și simplu inacceptabile. Așadar, resping în integralitate remanierea propusă de premier. Resping propunerea pentru ministrul Justiției (Dana Gârbovan, care și-a dat demisia din magistratură - n.r.). Nu voi tolera să fie ignorat votul dat pe 26 mai, când s-a blocat prin votul românilor programul PSD și ALDE de a destructura justiția, de a opri lupta anticorupție și de a baroniza total România. PSD și ALDE sunt vinovate pentru dezastrul actual, pentru politizarea instituțiilor și nu voi tolera propuneri care sunt total împotriva valorilor democratice în care cred majoritatea românilor și în care cred și eu", a spus Iohannis.


De asemenea, șeful statului a anunțat că respinge și propunerea liderului PSD Argeș, Șerban Valeca, la Ministerul Educației și nu va accepta propuneri care să "fragilizeze domenii cheie pentru România, precum Educația – zona în care nu avem nevoie de soluții ale trecutului, ci de asumarea unor proiecte largi, precum România Educată, care implică reforme la un nivel pe care PSD nu pare că le acceptă și nici nu este în stare să le facă".

Șeful statului a precizat că nu este de acord nici cu propunerea pentru funcția de vicepremier pentru teme economice. E vorba de Iulian Iancu, șeful Comisiei pentru industrie din Camera Deputaților, prezentat în telegramele Wikileaks drept "omul Gazprom". 

"Există decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale, pe care nu vreau să le periclitez cu numiri precum cea vehiculată de PSD. România are un drum european, un drum prin care își consolidează statul de drept și valorile democratice, și nu pot accepta propuneri contrare acestei direcții", a mai punctat Klaus Iohannis.

Președintele a trimis Guvernul în Parlament, așa cum cere Constituția, pentru a primi un vot de încredere.

"Până atunci, astăzi, actualul Guvern are nevoie de o nouă confirmare în Parlament, printr-o procedură pe care le solicit să o declanșeze. Dacă noua configurație a Guvernului va trece în Parlament, eu le spun celor de la guvernare că voi rămâne ferm pe poziția mea de apărător al valorilor democratice, al statului de drept, al modelului de dezvoltare pro-occidental, pe care îl merită și îl doresc majoritatea românilor. Dacă însă noua configurație a Guvernului nu va fi aprobată, îi asigur pe români că există soluții corecte, democratice și constituționale pentru ca România să nu intre într-o criză profundă", a mai adăugat Iohannis.

Acesta a ținut să precizeze că "degringolada de la nivelul guvernării confirmă disprețul cu care PSD și ALDE continuă să-i trateze pe români", iar "propriile lor interese sunt, din nou, mai presus de interesele cetățeanului și de guvernarea acestei țări pentru oameni".