Președintele Iohannis a declarat joi, în cadrul ședinței de constituire a CSM, că "societatea civilă, politicienii onești și magistrații au vorbit și au acționat în spiritul valorilor societății în care vrem să trăim", iar țara a făcut progrese.

Iohannis a mai precizat că radiografia ultimilor ani este una complexă, iar cu toate provocările majore ale acestor ani, instituțiile statului român au găsit totuși resursele și puterea pentru a consolida parcursul democratic al țării.

"Democrațiile consolidate au găsit, prin arhitecturile lor constituționale și practicile instituționale, un echilibru între independența indispensabilă oricărui sistem judiciar modern și responsabilitatea celor chemați să aplice legea. Nu uitați că judecătorii și procurorii, colegii dumneavoastră, v-au învestit cu încredere pentru următorii șase ani și că este important ca dialogul despre problemele sistemului judiciar, despre performanțele sau neajunsurile din instanțe și parchete, despre intențiile de reformă să nu se rezume doar la perioada premergătoare alegerilor. Contactul permanent cu sistemul judiciar vă va oferi mereu imaginea de ansamblu de care aveți nevoie pentru îndeplinirea cu succes a noilor responsabilități", a spus Klaus Iohannis în plenul CSM.

Iohannis le-a mai spus magistraților că deschiderea față de societate, preocuparea constantă față de problemele sistemice transmise de justițiabili, de magistrați sau de ceilalți actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiție, absența oricăror influențe politice și o atitudine proactivă sunt caracteristicile performanței în protejarea binelui public.

"Reușita activității dumneavoastră și un răspuns prompt și adecvat la problemele sistemului judiciar depind și de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniștii dreptului. Începeți mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicații directe asupra celerității și a calității actului de justiție. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide și echilibrate a carierei judecătorilor și a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea așteaptă transparență, integritate și profesionalism de la membrii sistemului judiciar. De la finalul anului trecut, România are un nou cadru legislativ pentru statutul magistraților, organizarea sistemului judiciar și organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii", a mai adăugat șeful statului.

Președintele a mai precizat și că reforma legilor justiției a fost o reformă îndelung discutată și asumată de România, inclusiv în dialogul cu partenerii noștri externi.

"Pachetul legilor justiției asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcționeze în parametri optimi și să vă sprijine în activitatea pe care o desfășurați. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat și cu sprijinul societății civile. Modernizarea și creșterea calității actului de justiție nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetățeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcționare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenția când au sesizat derapaje. Ca orice lege, și aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să țină pasul cu realitatea socială și să răspundă nevoilor societății. Am încredere că vă veți implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant și o cooperare loială cu celelalte instituții ale statului", a punctat Klaus Iohannis.

Referitor la ridicarea MCV, Iohannis a spus că acesta a fost rezultatul eforturilor continue și susținute ale tuturor celor care și-au asumat de-a lungul anilor reforme reale și au promovat permanent lupta împotriva corupției, statul de drept, precum și apărarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor.

"Vă aflați la început de drum, în primul an al mandatului dumneavoastră. Unitatea Consiliului Superior al Magistraturii și un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experienței fiecăruia, sunt esențiale pentru îndeplinirea misiunii care v-a fost încredințată. Societatea și sistemul judiciar așteaptă de la cei chemați să garanteze independența justiției o abordare matură, înțeleaptă, cu bună-credință, fără partizanat. Încrederea în sistemul judiciar se construiește prin fiecare decizie justă, prin abordări înțelepte și o comunicare adecvată. O societate democratică se construiește în fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastră nu sunteți doar profesioniști ai dreptului, ci și repere pentru societate. Veți avea în președintele României un partener de dialog instituțional și un susținător ferm al independenței justiției, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și al continuării luptei împotriva corupției", a conchis șeful țării.