Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, în deschiderea Trilateralei România – Polonia – Turcia la nivel de consilieri prezidențiali pentru securitate națională, că parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Salut faptul că dialogul trilateral al miniștrilor afacerilor externe este unul de substanță și a evoluat semnificativ în cursul ultimilor ani, după cum am avut plăcerea să constat anul trecut, când i-am primit pe cei trei miniștri la Palatul Cotroceni, în marja reuniunii trilaterale de la București, din aprilie. De asemenea, mă bucură faptul că dialogul în acest format stabilit la nivelul dumneavoastră, al consilierilor prezidențiali pentru securitate națională, s-a dovedit util și eficient încă de la debutul său, la Istanbul, anul trecut", a declarat Klaus Iohannis.

Iohannis s-a declarat convins că România, Polonia și Turcia împărtășesc preocupări și interese ce pot fi abordate constructiv în beneficiul nostru comun, prin consultări politice și o cooperare trilaterală consolidată, inclusiv în domenii precum cel al apărării și cel al rezilienței, două dimensiuni deosebit de importante pentru securitatea noastră în actualul context de securitate regional și global.    

"Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va continua să acorde asistență multidimensională Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean. Recent, am decis înființarea în România a unui centru de distribuție a asistenței umanitare internaționale pentru Ucraina, a unui hub logistic care să permită colectarea și transportul donațiilor către Ucraina și cetățenii săi", a explicat șeful țării.

El a mai adăugat că agresiunea rusă contra Ucrainei și noua realitate de securitate definită prin prezența militară masivă a Rusiei în Ucraina și în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea și urgența acestei consolidări a posturii pe Flancul Estic.

El a reiterat și că România își va consolida propria capacitate de apărare prin creșterea cheltuielilor militare de la 2% din PIB, cât sunt în prezent, la 2,5%.

"Este important să asigurăm condiții mai bune pentru înzestrarea forțelor noastre armate, pentru a se instrui mai bine și a răspunde mai eficient nevoilor operaționale ale Armatei României și provocărilor de securitate actuale și în perspectivă", a spus Iohannis.

De asemenea, tot el a apreciat că, individual, dar mai ales în context aliat, cele trei state au responsabilități complexe în asigurarea securității și a stabilității în regiunea Mării Negre și pe întregul Flanc Estic al Alianței Nord-Atlantice.

Klaus Iohannis a atras atenția și asupra necesității de a sprijini Republica Moldova, care se confruntă cu dificultăți sporite în gestionarea fluxului crescut de refugiați și cu o nouă posibilă criză energetică.