Președintele Klaus Iohannis, participă marți, la Riga, în Letonia, la Summitul Formatului București 9 (B9), pe care îl va coprezida alături de omologii din Letonia, Edgars Rinkēvičs, și Polonia, Andrzej Duda.

La eveniment va participa și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Reuniunea la nivel înalt a statelor din Formatul București 9 se desfășoară cu o lună înaintea Summitului aniversar al NATO de la Washington, care marchează împlinirea a 75 de ani de la înființarea Alianței.

Liderii vor avea, la Riga, oportunitatea unui schimb aprofundat de opinii cu privire la obiectivele majore și principalele rezultate preconizate pentru Summitul de la Washington, cu accent pe consolidarea posturii NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic, precum și pe intensificarea sprijinului pentru Ucraina, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Agenda discuțiilor va viza, astfel, continuarea implementării deciziilor Aliate adoptate în cadrul celor mai recente Summituri NATO, inclusiv în ceea ce privește angajamentele de investiții și cheltuieli pentru Apărare, precum și sprijinul multidimensional acordat Ucrainei.

Președintele României va pleda, în acest context, pentru o atenție sporită asupra situației de securitate din regiunea Mării Negre, adaptată evoluțiilor din ultima perioadă, și importanței strategice a acestei zone pentru securitatea Aliaților, care a fost consacrată în Conceptul Strategic al NATO din 2022.

De asemenea, Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării măsurilor de sprijin pentru partenerii cei mai expuși din regiune, precum Republica Moldova. 

Alegerile UE: Capitalele, mai afectate decât Parlamentul European: deplasare puternică spre dreapta

Mai mult pe EurActiv »