Președintele Klaus Iohannis va face vineri o vizită în Delta Dunării, cu prilejul Zilei Rezervației Biosferei Delta Dunării (RBDD), anunță Președinția.

Administrația Prezidențială susține că, "prin varietatea deosebită a florei și a faunei, Delta Dunării este un obiectiv de interes major pentru biodiversitatea națională și internațională".

"Vizita în Delta Dunării confirmă preocuparea constantă a președintelui Klaus Iohannis pentru problematicile legate de mediu, conservarea biodiversității și limitarea efectelor schimbărilor climatice la nivel național și internațional. Obiectivele legate de protejarea florei și faunei bogate trebuie să se îmbine armonios cu dezvoltarea socială și economică a comunităților care locuiesc în Rezervația Biosferei Delta Dunării", se mai arată într-un comunicat transmis vineri.

Pe lângă poluarea cu plastic sau exploatarea insuficientă a resurselor naturale din perspectiva sustenabilității, Delta Dunării s-a confruntat în ultimii ani și cu impactul negativ al schimbărilor climatice, ale căror consecințe – perioade lungi de secetă, deteriorarea calității apei și scăderea rezervelor de pește – pun în pericol biodiversitatea unică a Deltei, precum și bunăstarea comunităților care trăiesc în regiune.

Din această perspectivă, vizita lui Iohannis are inclusiv rolul de a contribui la găsirea unor soluții pentru provocările pe care le întâmpină Delta și la mobilizarea actorilor relevanți în implementarea unor măsuri optime, explică Președinția.

În acest sens, Klaus Iohannis se va întâlni, la Tulcea, cu autorități centrale și locale, reprezentanți ai mediului științific și neguvernamental, pentru că protejarea Deltei Dunării are nevoie de implicarea tuturor, dincolo de apartenențe politice și de priorități pe termen scurt.

Valoarea patrimoniului natural al Deltei Dunării a fost recunoscută prin includerea sa în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Convenției Ramsar. De asemenea, Rezervația Biosferei Delta Dunării este inclusă în rețeaua europeană de arii naturale protejate, fiind sit Natura 2000.