Președintele Klaus Iohannis a avut marți, la Paris, convorbiri oficiali cu omologul francez, Emmanuel Macron, cei doi abordând aspecte legate de relația bilaterală dintre România și Franța, agenda europeană, internațională și de securitate.

La începutul întrevederii de la Palatul Élysée, cei doi președinți au semnat Declarația Politică dintre România și Franța, care aduce la zi Parteneriatul Strategic bilateral și evidențiază "dorința de continuare a eforturilor pentru aprofundarea legăturilor deja tradiționale dintre țările noastre și oferirea unui nou impuls colaborării viitoare", informează Administrația Prezidențială.

Declarația Politică va fi urmată de o Foaie de Parcurs actualizată a Parteneriatului Strategic, care va pune în practică liniile de acțiune la nivel bilateral, european și internațional agreate în documentul semnat marți cu ocazia vizitei oficiale efectuate în Franța de Klaus Iohannis.

"Președintele României și Președintele Republicii Franceze au decis impulsionarea eforturilor pentru finalizarea cât mai rapidă a acestei Foi de Parcurs. Președintele Klaus Iohannis a subliniat semnificația deosebită a întâlnirii, atât pentru România, cât și pentru relația bilaterală, 2018 fiind anul în care românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri, un moment fondator din istoria națională, celebrat prin organizarea, împreună cu Franța, a Sezonului franco-român, respectiv prin marcarea a 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări", potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește relația bilaterală, cei doi președinți au apreciat cooperarea foarte bună în diverse domenii, inclusiv în cel economic, Iohannis apreciind rezultatele înregistrate pe plan comercial, cu schimburi de peste 8 opt miliarde de euro anul trecut. În același timp, președintele României a încurajat mai multe investiții franceze și valorificarea mai bună a potențialului de creștere a schimburilor.  

De asemenea, a avut loc și un schimb substanțial de opinii  asupra unor dosare europene prioritare, în care a fost reconfirmată convergența pozițiilor, în perspectiva unor momente-cheie la nivel european: Președinția Română a Consiliului Uniunii Europene, alegerile europarlamentare și Summitul informal de la Sibiu privind viitorul UE:

 

"În acest cadru, Președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul pe care îl poate juca intensificarea interacțiunilor în format trilateral România - Franța - Germania cu privire la abordarea temelor europene prioritare, reiterând dorința României de racordare la nucleul dur al Uniunii".

 

Pe perioada Președinției Consiliului UE, România se va implica cu deschidere pentru a stimula găsirea unor soluții acceptabile pentru statele membre în dosare precum dezvoltarea dimensiunii apărării la nivelul Uniunii Europene și cel al migrației.

Nu a fost uitată nici aderarea României la Spațiul Schengen, care rămâne prioritară pentru  București, și nici climatul politic european care premerge alegerilor pentru Parlamentul European. În acest context, cei doi lideri au pledat ferm împotriva populismului și oportunismului politic, care constituie în prezent provocări importante la adresa viitorului Europei. 

În ceea ce privește agenda regională, Klaus Iohannis a reliefat importanța pe care România o acordă vecinătății estice și parcursului european al Republicii Moldova, dar și politicii de extindere către Balcanii de Vest.