Președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului și Ministerului Justiției să caute soluții urgente pentru a corecta legea recursului compensatoriu și a făcut apel și către putere, și către opoziție să nu mai caute vinovați pentru această lege.

UPDATE Într-o postare pe Facebook, PSD spune că Iohannis "nu vrea să se caute vinovații pentru efectele negative ale Legii Prună privind recursul compensatoriu".

"Iohannis nu vrea să se caute vinovații pentru efectele negative ale Legii Prună privind recursul compensatoriu. Doar vinovații nu vor să fie căutați vinovații! Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituțională și fără să o trimită la reexaminare. Iohannis în geacă roșie protesta în stradă să nu se dea grațiere pentru deținuții non-violenți - soluția care rezolva problema aglomerației din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranța cetățenilor. Acum, Iohannis cere Guvernului soluții după ce Premierul Dăncilă a anunțat de aseară că va veni cu soluții pentru a repara problemele Legii Prună", spune PSD în postare de pe Facebook.

+++

"Foarte mulți au observat și s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni și alte medii despre delicvenți care au fost eliberați mai repede decât au avut sentinţa, în baza a ceva ce se numește recursul compensatoriu. (...) Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar și răspicat: siguranța cetățeanului nu este negociabilă. Așadar, trebuie să tragem câteva concluzii și asta rapid și să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniștit acasă și să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el", a precizat miercuri Klaus Iohannis într-o declarație de presă.

El a solicitat Guvernului și Ministerului Justiției să găsească soluții rapide la această problemă.

"Solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă și să vină cu soluții. Soluțiile trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul Justiției. Se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislația. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină și să caută vinovați, în loc să caute soluții", a mai spus el.

De asemenea, șeful statului a spus că a observat că atât puterea, cât și opoziția caută vinovați pentru lege, dar acest lucru nu a rezolvat niciodată problema.

"Am observat tot felul de poziții. Și la guvernanți, și din majoritatea parlamentară, dar și din opoziție, care toate seamănă între ele: se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun că nu asta este soluția. Căutarea vinovaților în alte guvernări și în alte majorități nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă", a mai punctat Klaus Iohannis.

+++

Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, la Strasbourg, că va lua o decizie în urma unei discuţii cu ministrul Tudorel Toader.

"După cum ştiţi, această lege a recursului compensatoriu a fost iniţiată de guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloş şi cred că nu a fost o decizie inspirată la acel moment. Nu pot să vă dau un răspuns acum asupra a ceea ce voi face. Trebuie să mă întorc în ţară în seara aceasta. Mâine (miercuri - n.r.) am să văd, am să mă întâlnesc cu ministrul Justiţiei, tocmai pentru a lua o decizie şi a vedea care sunt efectele, care au fost efectele acestei legi, implicaţiile pe care le-a avut, astfel încât decizia noastră să reflecte realitatea existentă în România şi lucruri ca cele care s-au întâmplat să nu mai aibă loc. Nu pot în acest moment, nu sunt jurist, nu pot să vin cu o decizie până nu vorbesc cu cei din domeniu, până nu vorbesc cu ministrul Justiţiei", a declarat Dăncilă, în cadrul conferinţei comune de presă cu preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.