Președintele Klaus Iohannis a declarat luni că solidaritatea cu Ucraina trebuie să continue, amintind că România s-a aflat de la început în prima linie a răspunsului la criză multi-dimensională provocată de război.

"Unitate înseamnă și solidaritate. Solidaritatea noastră cu Ucraina trebuie să continue, de o manieră coordonată. Toți partenerii trebuie să continue să ofere Ucrainei ce are nevoie pentru a-și apăra suveranitatea și democrația, atât timp cât va fi necesar. România, ca stat membru NATO și UE cu cea mai lungă frontieră comună cu Ucraina, s-a aflat de la început în prima linie a răspunsului la această criză multi-dimensională provocată de agresiunea Rusiei: prin gestionarea a peste 2,9 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România; prin asigurarea livrării asistenței umanitare substanțiale din România și din alte state; prin facilitarea tranzitului grânelor și a altor produse agricole din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară globală – peste 8,4 milioane de tone au tranzitat România", a declarat Klaus Iohannis în cadrul Reuniunii Liderilor de la München.

Iohannis a mai afirmat că "războiul irațional lansat de Rusia la 24 februarie constituie nu doar o agresiune împotriva Ucrainei, dar și un asalt frontal la adresa valorilor și principiilor fundamentale care susțin arhitectura de securitate euroatlantică".

"Ne confruntăm cu o provocare istorică la adresa forței noastre colective, a hotărârii și a valorilor democratice. La nouă luni de la începerea conflictului din Ucraina, unele concluzii au devenit evidente. Două consecințe distincte au devenit foarte clare. Prima este că parteneriatul nostru transatlantic a devenit mai puternic în urma acestei crize. A doua evidențiază faptul că regiunea Mării Negre și-a demonstrat importanța strategică pentru securitatea euroatlantică și stabilitatea globală", a adăugat șeful statului.

El a mai vorbit și despre faptul că unitatea transatlantică a constituit o surpriză strategică pentru Rusia.

"Comunitatea euroatlantică iese mai puternică și mai robustă din această criză. Suntem mai uniți și mai hotărâți să protejăm valorile noastre de bază: democrația, drepturile omului, statul de drept și dreptul fiecărei națiuni să își aleagă prietenii și aliații", a punctat Klaus Iohannis.

În cadrul Reuniunii, Iohannis a amintit și că, în sprijinul Republicii Moldova, s-a lansat Platforma de Sprijin pentru Moldova, alături de Germania și Franța, pentru a mobiliza asistența financiară din partea comunității internaționale și pentru a sprijini procesul de reformă necesar aderării la Uniunea Europeană.

În același timp, Klaus Iohannis a reiterat și că România furnizează între 80% și 90% din necesarul de electricitate al Republicii Moldova.