Președintele Klaus Iohannis a susținut miercuri o conferință de presă în care a răspuns întrebărilor presei despre epidemia COVID-19, organizarea alegerilor, redeschiderea școlilor și scepticismul privind existența virusului.

Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis:

Vedem zilnic oameni care nu cred în COVID-19. Aveți informații că astfel de atitudini sunt alimentate chiar și din afara țării?

Am văzut politicieni care încearcă să spună oamenilor că pandemia este exagerată și cred că au greșit profund. Putem să observăm că există o categorie de persoane care neagă existența bolii. Psihiatrii ne spun că este fie din necunoaștere, fie din frică. Din păcate, virusul există, se răspândește cu viteză și din fericire avem soluții: masca și distanța.

Ați făcut apel la români să respectăm măsurile de siguranță, dar acest Guvern mai are autoritatea să dea astfel de sfaturi după apariția pozei cu premierul și câțiva miniștri care nu respectau regulile?

E nevoie de respectarea acestor reguli de toți, dar să nu confuntăm acțiunea generală cu acțiunea punctuală. Guvernul, în general, își face treaba. 

Ce a făcut statul pentru pregătirea spitalelor în aceste luni?

S-au făcut multe. Am făcut față pandemiei până în acest punct. Orice sistem are limite, am văzut în alte țări. Îmi exprim toată admirația pentru cei din prima linie. De luni și luni ei lucrează și au ținut epidemia sub control și sunt convins că în continuare ei au disponibilitatea și știința să facă la fel, dar să fim serioși: trebuie să îi ajutăm.

Ce credeți despre moțiunea de cenzură împotriva Guvernului pe care o vrea PSD?

După părerea mea, acest Guvern Orban nu poate fi acuzat de management defectuos. Argumente pentru a acuza guvernul nu există, dar există două chestiuni: vom avea alegeri, iar unii acționează excesiv de politicianist, iar PSD a dat dovadă că acționează cu un cinisminimaginabil.

Am scăpat situația de sub control?

Nu consider că există o stiuație scăpată de sub control, ci sunt focare. Sistemul național face față. Am conovat pentru mâine o ședință pentru a vedea situația exactă din spitale. 

Cum vedeți clasarea dosarului 10 august?

Atunci când a fost 10 august, eu am avut o opinie foarte fermă: măsurile luate de Jandarmerie au fost exagerate. Eu am înceredere foarte mare în sistemul de justiție din România și eu cu dvs. și cu milioane de români ne-am luptat să păstrăm independența justiției. Nu pot să vă spun decât unele opinii persoanle și să îmi exprim convingerea că justiția va face dreptate. Eu sunt de părere că e de dorit să se găsească o clarificare mai profundă în această speță.

Dacă numărul cazurilor va crește, aveți în vedere revenirea la stare de urgență?

Decizia se poate lua doar în măsura în care specialiștii îmi spun că nu este altă soluție, iar eu vreau să cred că există. Vreau să cred că românii nu vor această boală și vor respecta măsurile. Sunt încrezător că împreună vom reuși să stăpânim această epidemie rezonabil. Dați-mi voie să consider reintrarea în starea de urgență ca o ultimă soluție.

Se poate deschide noul an școlar în condiții de siguranță?

Evident că această situație mă preocupă foarte mult. S-au făcut progrese importante în conturarea unor strategii și scenarii. I-am invitat pe premier și alți miniștri pentru o discuție pe care o vom avea săptămâna viitoare. Vă dau săptămâna viitoare răspunsuri mult mai inextenso. Școala nu va începe în condiții normale, pentru că pandemia nu dispare până în septembrie.

Care sunt greșelile care au dus la 1.182 de cazuri pe zi și dacă are Guvernul vreo vină?

Cred că datele arată ceva destul de clar. În starea de urgență situația a fost bine gestionată și am avut o creștere și atunci. În starea de alertă au intervenit o serie de decizii ale CCR și modificări legislative care au făcut gestiunea pandemiei mai dificilă. O etapă care mi s-a părut notabil de negativă a fost disputa din Parlament pe legea carantinei și izolării. Legea a fost elaborată urgent tde Guvern, trimisă în Parlament, iar PSD a tras de timp într-un mod cinic. Publicul a tras de aici concluzia că situația nu e gravă, iar unii politicieni au indus ideea că nu e nimic grav.

Aveți în plan achiziția unui vaccin când va apărea și să smenați acorduri cu comapaniile farmaceutice?

Avem de când să luăm vaccinul. De această chestiune se ocupă Minsiterul Sănătății, care a întreprins pașii necesari pentru a fi cu alte state o țară care are intenția de a contracta vaccinul anti-COVID.

Parlamentul a adoptat în timp record legea pentru parlamentare. Cum vedeți această situație și dacă alegerile trebuie să aibă loc anul acesta?

Legea abia a ajuns la mine și probabil că voi da un răspuns exhaustiv când voi decide sau nu promulgarea. În ultimii 30 de ani, Guvernele au stabilit data alegerilor, iar acum Parlamentul vrea să își ia atributul. Cum e ca Parlamentul să vrea să decidă când se alege Parlamentul? Dacă un număr de parlamentari vor să rămână acolo și nu vor alegeri, ce facem, nu organizăm alegeri? Nu este cumva un fel de conflict?

Cum vedeți comunicara Guvernului legată de ultimele măsuri luate de CNSU și dacă sunt aplicabile?

Guvernul, când va decide aceste măsuri, va veni și cu explicațiile aferente. Noi am ajuns de la câteva sute de cazuri pe zi la aproximativ 1.200 pe zi. E clar că trebuie făcut ceva. Acest ceva sunt măsuri relativ simple. Vrem să dăm frâu liber bolii, sau vrem să îngrădim pandemia?

Guvernul trebuie să majoreze alocațiile și pensiile. Sunteți de acord cu 20% la alocații și 10% la pensii?

Ne găsim într-o situație foarte complicată. Noi ne dorim, sincer, să creștem și alocațiile, și pensiile, dar de la dorința sinceră la putința sinceră este o cale lungă. Economia românească se contractă, dar veniturile la buget s-au diminuat semnificativ. În loc de un deficit de 3%, vom avea unul considerabil mai mare. Când ne luptăm să revigorăm economia, nu cred că se așteaptă cineva ca toate cheltuielile să poată fi făcute. Nu sunt bani. PNL a fost primul care a propus dublarea alocațiilor și s-a obținut acest lucru. PSD probabil a vrut să copieze măsura și a venit cu o dublare care acum nu va fi posibilă de azi pe mâine.

Mike Pompeo a invitat țările democratice pentru o coaliție de a contracara regimul de la Beijing. Cum vedeți alăturarea României la o astfel de coaliție?

Este evident că balanța geopolitică se schimbă. Aceste lucruri ne afectează și pe noi. Am luat act de această declarație, vom face propria evaluare.

În acest context epidemiologic, se impune amânarea alegerilor locale?

Este o discuție legitimă dacă organizăm sau nu alegeri în 27 septembrie, însă vreau să despărțim discuția politicianistă de discuția pe fapte. OMS a făcut multe afirmații, iar una dintre ele mă îngrijorează. Spune că această pandemie nu are mai multe valuri, ci unul singur. Este nevoie de alegeri pentru a reda legitimitate autorităților locale și suntem în mijlocul unei pandemii care se poate sau nu atenua. Ce obținem dacă amânăm alegerile? Poate facem alegeri în noiembrie, decembrie, ianuarie, ne suprapunem cu gripa, cu zăpada. Dacă pandemia nu se agravează, se pot organiza alegerile. Ceea ce va fi greu de organizat este campania electorală. Nu este mai grav să mergi la vot decât să mergi la magazin să cumperi o pâine.

+++

Mâine voi avea o întâlnire cu șeful MAI și șeful DSU pentru o analiză la zi a situației COVID-19. Este un moment critic, iar măsurile de protejare sunt extrem de importante acum. Situația este extrem de gravă.

Avem o șansă extraordinară, iar cu Guvernul Orban avem de gând să o valorificăm la maximum.

Am discutat cu Guvernul despre modalitățile prin care România să poată accesa cei 80 mld. de euro și activitățile prioritare pe care le vom finanța.

Noi facem o prioritate zero din investițiile pentru infrastructură. Svem bani pentru autostrăzi, căi ferate, să implementăm programe de digitalizare în economie, administrație, educație și sănătate. Românii vor avea acces la servicii de sănătate de calitate, în spitale moderne și la standarde europene.