Nicio societate nu este imună la corupție, unul din aspectele importante fiind lupta individuală a cetățenilor împotriva acestui fenomen, a declarat joi ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, Hans Klemm.

Înainte de un concurs de discursuri, ambasadorul SUA a vorbit despre susținerea pe care Statele Unite ale Americii o acordă României, inclusiv în ceea ce privește lupta anticorupție, scrie Agerpres.

"SUA, încă de la căderea comunismului, au fost un partener activ, alături de România - chiar înaintea stabilirii Parteneriatului strategic - în ceea ce privește susținerea, dezvoltarea și consolidarea instituțiilor române ale unei guvernări democratice. Aceste lucruri sunt bazate pe valori specificate în cadrul Tratatului Nord-Atlantic, valorile democrației, libertății, statului de drept", a afirmat diplomatul, subliniind că nu există societăți imune la fenomenul corupției.

"Dar numai tribunalele singure nu pot învinge corupția. Un guvern curat este foarte util. Au existat experimente în lume pentru formarea unor sisteme de guvernare în care corupția să pătrundă cu greu, dar chiar și acelea înregistrează înfrângeri. Este foarte important să existe un efort civic larg în lupta anticorupție, atât prin organizații ale societății civile, (...) susținerea din sectorul privat. (...) În final este important ca indivizii, motivați de valori precum democrația, libertatea și statul de drept, să fie activi în lupta anticorupție", a mai spus Hans Klemm.