Într-un interviu acordat Agerpres, ambasadorul SUA, Hans Klemm, i-a dat replica ministrului Justiției, Tudorel Toader, care susținuse că diplomatul nu a făcut dreptul și nu cunoaște mecanismele statului de drept din România.

"Are dreptate, nu am studiat dreptul. Totuşi, am pregătire în economie. Munca în economie se bazează pe fapte şi statistici. Îngrijorările noastre referitoare la progresul statului de drept în România nu sunt bazate doar pe sentimente sau pe lipsă de cunoştinţe sau pe ce s-a întâmplat în România", a afirmat diplomatul, într-un interviu acordat Agerpres.

Hans Klemm a subliniat că România a făcut progrese în privinţa luptei anticorupţie, în privinţa eforturilor de a avea un sistem judiciar independent, iar aceste progrese pot fi cuantificate.

Ambasadorul SUA a făcut referire la indicatorii pe guvernare ai Băncii Mondiale și la topul Transparency International, unde România și-a îmbunătățit poziția în ultimii ani.

În acest context, diplomatul a subliniat îngrijorarea Statelor Unite ale Americii cu privire la propunerile de modificare a legilor Justiţiei: "Ce îngrijorează Statele Unite ale Americii este faptul că propunerile ce sunt în discuţie ar întoarce România, ar trage înapoi instituţiile judiciare ale ţării spre un punct în care nu stătea la fel de bine la capitolul anticorupţie şi stat de drept".

”Eu am avut trei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite, dar întâlniri oficiale, nu private pentru că relațiile dintre noi nu sunt de natura unei întâlniri private. Toate trei au avut loc la Ministerul Justiției, toate trei au fost la solicitarea ambasadorului Statelor Unite.(...) Pot să vă spun faptul că ambasadorul Statelor Unite nu este jurist și cred, afirm în deplină cunoștință de cauză, pe de o parte nu-i jurist, pe de altă parte nu cunoaște mecanismele statului de drept din România, reglajul, arhitectura autorităților din România și atunci cred că e greu să integrezi o propunere de modificare într-un context legislativ pe care nu îl cunoști", a declarat joi seara, la Antena 3, Tudorel Toader, după ce ambasadorul SUA la București declarase că Statele Unite au anumite îngrijorări faţă de propunerile Ministerului Justiţiei.