Ambasadorul american Hans Klemm a declarat, vineri, la Cluj, că securitatea europeană este destabilizată de o Rusie revanșardă. În condițiile militarizării Mării Negre, el a cerut României, Bulgariei și Turciei să conlucreze mai strâns.

"Trăim vremuri nesigure și periculoase. Pericolele cu care ne confruntăm în prezent sunt mult mai complexe decât au fost în orice altă perioadă a istoriei recente. În lumea actuală ne confruntăm cu amenințări din toate direcțiile. La est avem de a face cu o Rusie revanșardă care destabilizează securitatea europeană. Rusia a devenit extrem de inovatoare în privința utilizării unor tipuri de război tipice pentru secolul al XXI-lea, inclusiv războiul informațional cibernetic și hibrid", a afirmat ambasadorul SUA, la o dezbatere organizată de Grupul de Reflecție și Analiză Internaționala Citadel la Cluj-Napoca.

Acesta a amintit și amenințările dinspre sud, în special sub forma terorismului extremist islamic, dar și amenințările care vin dinspre Europa: ascensiunea ideologiilor extremiste, Brexit-ul, criza financiară din Grecia, un sistem financiar slăbit în zona euro, precum și
presiunea resimțită de zona Schengen și de UE în criza refugiaților.

Alte amenințări sunt terorismul individual al așa-numiților lupi singuratici, criminalitatea organizată, criminalitatea cibernetică și războiulcibernetic.

Culmea duplicității

Discursul diplomatului american s-a concentrat pe amenințarea potențială venită dinspre Rusia, pe care a acuzat-o de duplicitate.

Klemm a reamintit că Doctrina militară a Federației Ruse, elaborată în 2014, evidențiază NATO drept principalul pericol militar extern, indicând "întărirea puterii potențiale a Organizației Tratatului Nord-Atlantic cu misiuni la scară globală întreprinse prin încălcarea normelor de drept internațional, prin dislocarea infrastructurii militare a țărilor membre NATO în apropierea granițelor Federației Ruse, inclusiv prin extinderea alianței".

În același document se arată că "amplasarea și dislocarea sistemelor de apărare împotriva rachetelor strategice subminează stabilitatea globală și afectează echilibrul de forțe stabilit în privința rachetelor nucleare…".

 

Consider că această afirmație este culmea duplicității. Am conlucrat cu rușii încă de la început în privința apărării antirachetă din Europa și chiar ne-am oferit să colaborăm cu ei în proiectarea arhitecturii apărării împotriva rachetelor balistice din Europa. Ei știu fără îndoială că etapa a doua a Abordării Europene Adaptive în Etape, care va deveni în mod oficial operațională în luna mai a acestui an la baza de la Deveselu, nu constituie o amenințare la adresa capacității lor de descurajare nucleară,

 a subliniat Hans Klemm.

Prin declararea acestui sistem drept o amenințare strategică, Rusiapreferă "să ignore legile fizicii și dovezile evidente referitoare la superioritatea numerică și capacitățile tehnologice, perseverând în această perspectivă lipsită de fundament real", a spus ambasadorul.

Rusia își întărește capacitățile militare în regiune

Ambasadorul SUA a avertizat că Rusia face "o investiție serioasă" în privința capacităților sale militare în regiunea Mării Negre, astfel că, până în 2020, Rusia își va fi întărit în mod semnificativ capacitățile militare în regiune, folosind Crimeea drept bază pentru puterea sa militară în regiune, dar folosind și unele amplasamente în Abhazia.

"Strategia sa militară principală în regiune pare să fie dislocarea unor capacități de interzicere a accesului în zonă, numite A2AD, capacități dislocate în Crimeea pentru a preveni capacitatea celor percepuți drept inamici de a intervenimilitar în Marea Neagră. Sub această egidă a A2AD, Rusia pare, de asemenea, hotărâtă să transforme flota sa de litoral din Marea Neagră într-una capabilă să proiecteze puterea Rusiei în partea de est a Mării Mediterane", a explicat Hans Klemm.

Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru Flota Mării Negre până în 2020, care vor duce probabil la construirea șilansarea la apă a 18 noi nave militare împreună cu infrastructura portuară necesară. Flota de submarine din Marea Neagră va include și șase noi submarine din clasa Kilo, unele dintre cele mai silențioase submarine din lume.

Pe lângă întărirea capacităților sale navale, Rusia își consolideazăși forțele aeriene: un regiment de bombardiere Tu-22M2 cu rază lungă de acțiune va fi dislocat la baza aeriană Gavardețkoie și dislocarea unor avioane de vânătoare pentru atac la sol și atac aerian, a unor elicoptere, precum și a noului avion de vânătoare pentru forțele navale de tip Su-30M.

În fața acestei desfășurări de forțe militare, Klemm a reiterat faptul că Statele Unite sunt "ferm angajate" să respecte Articolul 5 al Tratatului de la Washington.

 

Un atac împotriva unui stat membru este un atac împotriva tuturor statelor membre. Acest fapt ar trebui să fie suficient pentru a descuraja Rusia să întreprindă acțiuni militare împotriva unui stat membru al NATO. Oricât de mult și-ar întări forțele armate ale Rusiei propriile capacități, ele nu pot egala capacitățile militare ale Statelor Unite și ale aliaților săi din cadrul NATO,

a punctat ambasadorul Hans Klemm.

În acest context, el a reamintit faptul că președintele Barack Obama a anunțat recent creșterea de patru ori a bugetului din cadrul Inițiativei de Reasigurare Europeană în comparație cu anul fiscal precedent, până la 3,4 miliarde de dolari, sumă ce va permite dislocarea unui număr mai mare de militari și echipamente militare americane în Europa Centrală și de Est printr-un sistem consecvent de rotație.

De asemenea, SUA vor continua prepoziționarea de echipament militar în Europa, vor aduce îmbunătățiri ale infrastructurii sale militare și vor sprijini întărirea capacităților militare ale aliaților săi din cadrul NATO și a unor țări partenere.

Ce trebuie să facă România

Și NATO va lua măsuri, precum "întărirea eforturilor de contracarare a amenințărilor hibride, întărirea capacităților naționale de a rezista unei agresiuni, întărirea capacităților de apărare împotriva atacurilor cibernetice, precum și extinderea sistemului NATO de apărare antirachetă", a precizat diplomatul american.

Pe de altă parte, ambasadorul a subliniat căși România și ceilalți aliați din regiune ar trebui să facă anumite lucruri.

Felicitând România pentru îndeplinirea angajamentului asumat la Summit-ul NATO din Țara Galilor în privința creșterii bugetului apărării, Klemm a spus că România și celelalte țări trebuie să asigure finanțarea necesară modernizării forțelor și dezvoltării capacităților necesare NATO într-un mod cât mai eficient posibil.

În acest sens, trebuie redusă dependența Alianței de echipamentul militar de fabricație rusă și făcută tranziția spre sisteme interoperabile NATO.

Militarizarea Mării Negre

Această acțiune prezintă o problemă specială pentru Alianța Nord-Atlantică, a susținut Klemm, adăugând că va continua rotația navelor militare americane în Marea Neagră.

Există însă un impediment: SUA și majoritatea forțelor navale ale NATO se află sub restricții impuse prin Convenția de la Montreux în privința capacităților navale pe care le pot disloca în Marea Neagră, astfel că aceste dislocări "nu vor atinge un nivel care să poata rivaliza cu prezența navală rusă în Marea Neagră", a atras atenția Klemm.

Prin urmare, el a transmis un mesaj celor trei aliați NATO de la Marea Neagră, România, Bulgaria și Turcia.

Cele trei state trebuie să conlucreze "și mai strâns" pentru a întări securitatea lor comună, mai ales în domeniul capacităților navale.

"Există multe lucruri pe care aceste trei state le pot face și ar trebui să le facă pentru a întări capacitățile militare ale NATO în Marea Neagră și în regiunea Mării Negre. Primul pas ar fi să aibă întâlniri frecvente la nivel înalt și la nivel de lucru pentru a discuta contextul de securitate, capacitățile lor și cum pot lucra împreună", a explicat ambasadorul Statelor Unite.