Kuleba: Occidentul nu a avut o strategie consistentă de Marea Neagră, Rusia a avut mereu una
În timp ce Occidentul nu a avut nicio strategie consistentă legată de Marea Neagră, Rusia a avut mereu una - agresivă, revanșardă, a declarat joi ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.
El a intervenit online la Conferința privind securitatea regiunii Mării Negre, de la București.
"De fiecare dată când auzim că oricine, de oriunde din lume, spune că Crimeea este oarecum specială și nu ar trebui să revină din nou Ucrainei, trebuie să spunem că Ucraina respinge categoric acest lucru. Nu există nicio diferență între Simferopol, Donețk, Lugansk, Herson sau orice alt oraș ucrainean. Trebuie să fim și vom fi din nou Ucraina întreagă", a spus șeful diplomației de la Kiev, potrivit Agerpres.
El a afirmat că, deși mulți au crezut că "secolul XXI va fi unul al păcii, dezvoltării și cooperării", Rusia "a mers în direcția opusă, în secolul al XIX-lea, al cuceririlor coloniale".
"Marea Neagră este esențială pentru ca întreaga Europă să fie un loc al păcii", a arătat Dmitro Kuleba, arătând că "este momentul ca Marea Neagră să devină ceea ce a devenit Marea Baltică - o mare NATO".
"Cazul Mării Negre este și un exemplu de cât de repede se poate deteriora o situație, dacă amenințările sunt neglijate. Ani de zile, Rusia (...) a militarizat (zona - n.r.) sub ochii noștri - Georgia, Ucraina, Siria și din nou Ucraina. Moscova lansa atac după atac. Mulți din Occident au ales să creadă că Rusia are propriul adevăr. Dar singurul adevăr este că Rusia s-a pregătit mereu pentru un război imperialist", a spus ministrul.
Potrivit acestuia, faptul că Rusia a ocupat Crimeea "este o amenințare pentru toată lumea".
Oficialul ucrainean a precizat că Rusia folosește "toate armele sale hibride" pentru a destabiliza Republica Moldova.
Background
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a găzduit joi cea de-a doua reuniune a Trilateralei România – Ucraina – Republica Moldova la nivel de ministere de externe, care a fost axată pe teme de securitate și a beneficiat de participarea miniștrilor apărării din cele trei state.
Astfel, la reuniune au mai luat parte ministrul apărării al României, Angel Tîlvăr, ministrul apărării al Ucrainei, Oleksii Reznikov, ministrul afacerilor externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, ministrul apărării al Republicii Moldova, Anatolie Nosatîi, și primul adjunct al ministrului de externe al Ucrainei, Emine Dzapharova, în numele ministrului Dmitro Kuleba, care nu a mai putut efectua deplasarea la București, din cauza evoluțiilor de ultimă oră legate de cursul războiului de agresiune declanșat de Rusia.
Temele de discuție au cuprins situația de securitate din regiune, eforturile de contracarare a efectelor războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și a presiunilor exercitate de Rusia împotriva Republicii Moldova, sprijinul NATO și al UE pentru Ucraina și Republica Moldova.
De asemenea, discuțiile în acest format au fost centrate și pe întărirea cooperării trilaterale în domeniul consolidării capacităților de apărare ale celor două state vecine României și a rezilienței acestora în contextul războiului de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina.
La finalul reuniunii trilaterale în format externe – apărare, a fost semnată de către cei șase reprezentanți ai României, Ucrainei și Republicii Moldova o Declarație Comună, care subliniază principalele elemente ale agendei discuțiilor și ale angajamentului celor trei state pentru dezvoltarea cooperării trilaterale.
Comentarii