În elita politică românească există un consens proatlantic și proeuropean destul de larg, excepție făcând partidul antioccidental AUR, susține ambasadorul rus în România, Valeri Kuzmin.

Ambasadorul Rusiei la București spune că decizia României de a reduce personalul reprezentanței ruse la mai puțin de jumătate reflectă schimbările majore din istoria diplomației în era războiului hibrid. Valeri Kuzmin a declarat, într-un interviu pentru agenția oficială de presă a Rusiei, TASS că Moscova consideră că măsura este un act neprietenos, făcut în conformitate cu politica NATO și a Uniunii Europene, relatează Veridica.ro.

Kuzmin mai spune că politica externă a României nu este independentă, prin orientarea ei spre Washington și că în elita politică românească există un consens proatlantic și proeuropean destul de larg.

Potrivit ambasadorului rus, excepție face partidul antioccidental AUR care, în opinia sa, vorbește cu voce tare despre interesele naționale, deși Valeri Kuzmin observă că în România există rusofobie cu rădăcini geopolitice foarte concrete. În conformitate cu decizia anunțată de MAE, ambasada rusă mai are ceva mai mult de două săptămâni pentru a-și reduce personalul, altfel va începe ridicarea acreditărilor.

Valeri Kuzmin anunță închiderea Școlii Ruse de pe lângă ambasadă și a Centrului Rus pentru Știință și Cultură, care rămân fără angajați. Ambasadorul rus spune însă că în pofida dificultăților își va continua misiunea de a căuta prieteni ai Rusiei, cu speranța că soarta relațiilor bilaterale se va îndrepta într-o zi.