Ambasadorul rus la București, Valeri Kuzmin, a acordat sâmbătă un interviu la Realitatea TV, încercând să demonstreze legăturile ruso-române, bazate pe o mentalitate ortodoxă, opusă ”progresismului” occidental.

  • Întrebat care sunt adevăratele sale gânduri vizavi de România, ambasadorul a răspuns: ”Ne-am dori să vedem în România un vecin bun”. El a evocat relațiile istorice vechi dintre cele două țări.
  • Ambasadorul a susținut că relațiile comerciale bilaterale au crescut cu 20%-30% în ultimii ani, ajungând la nivelul de dinainte de criză, în anii 2013-2014: ”Stabilizează relația noastră, e o dovadă că interesele reciproce sunt constante și mediul de business simte asta. Kuzmin a mai susținut că ”așa-numitele sancțiuni UE, cu motive fabricate”, au împiedicat exportul între Rusia și România.
  • Rusia e ”gata pentru un dialog deschis cu toate părțile”, a spus Kuzmin, adăugând că democrația are forme foarte diferite, iar Rusia e și ea o democrație.
  • Diplomatul s-a referit și la sistemul american antirachetă, afirmând că toate componentele sale sunt în jurul granițelor Federației Ruse, unde au fost amplasate pentru a preveni atacuri din partea Iranului, dar până acum niciun fel de rachere din Iran nu au apărut în Europa: ”Cum puteam să reacționăm? ... Acum americanii nici nu ascund că sunt impotriva Rusiei”. 
  • La observația moderatorului că sistemul a fost instalat pentru a apăra Europa și că Rusia a invadat țări, ambasadorul a negat faptul că Rusia a invadat vreo țară, acuzând propaganda NATO.
  • Întrebat dacă ortodoxia poate fi un punct de reclădire al unui gen de încredere între București și Moscova, Valeri Kuzmin a declarat că, în ceea ce privește ”viața spirituală, avem multe puncte comune, mai întâi ne unește aparteneța la lumea, mentalitatea ortodoxă, foarte diferită față de protestantismul din Occident și, mai ales SUA”, afirmând că ”un grup întreg de state progresiste neagă creștinătatatea ca bază a civilizației occidentale”.
  • România și Rusia au aceleași valori tradiționale, cele de familie și multe altele, a spus ambasadorul, adăugând că există și divergențe între cele două biserici, urmare a unor cauze geopolitice privind biserile din R. Moldova.