Surse din cadrul serviciilor secrete ucrainene au declarat pentru Kyiv Post că o astfel de campanie de dezinformare își propune să creeze impresia că românii din Ucraina ar fi ”asupriți”. AUR neagă informațiile.

Partidul român pro-rus Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) ar putea lansa în curând o serie de provocări informaționale anti-ucrainene, potrivit unor surse din cadrul Direcției Principale de Informații (HUR) a Ministerului Apărării, citate de cotidianul ucrainean Kyiv Post.

Conform surselor citate, scopul unei astfel de campanii de dezinformare este acela de a arăta că sunt încălcate drepturilor minorității române din Ucraina.

AUR poartă în prezent discuții cu preoții din satele din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa, unde locuiesc un număr semnificativ de etnici români, în cadrul pregătirilor lor pentru operațiunea de propagandă.

În plus, membri ai AUR discută cu familiile bărbaților de etnie română care fac parte din Forțele de Apărare Ucrainene.

”Această operațiune face parte din peisajul politic intern al României, dar ar putea avea un impact negativ asupra imaginii Ucrainei”, a declarat pentru Kyiv Post un oficial din cadrul serviciilor speciale.

”Acest lucru ar putea duce la escaladarea situației, ducând la blocaje de tranzit și incitare la proteste”, a adăugat sursa.

Potrivit unor surse, o campanie similară de informare este condusă de reprezentanții partidului bulgar Renașterea în regiunea Odesa, vizând satele locuite de etnici bulgari.

O sursă din cadrul serviciilor secrete ucrainene consideră că sincronizarea acestor operațiuni speciale sugerează o posibilă coordonare de către Kremlin, menită să complice situația geopolitică a Ucrainei.

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a afirmat duminică, citat într-un comunicat, că regimul de la Kiev, prin intermediul serviciului său de spionaj militar HUR, ”se amestecă grosolan în treburile interne ale României, în campania electorală în curs”.

Totodată, Kievul urmărește ”intimidarea românilor din Ucraina, precum și intimidarea Patriarhiei Române”. 

”Chipurile AUR ar pregăti presupuse operațiuni de propagandă pentru discreditarea Ucrainei, pe motivul opresiunii la care este supusă minoritatea românească. Inevitabil, HUR regurgitează și minciuna că operațiunea ar fi coordonată de Rusia”, a mai afirmat Târziu într-un comunicat AUR, dezmințind ”aberațiile securiștilor ucraineni și ale presei aservite lor de la Kiev”.

El susține că AUR nu întreprinde nicio acțiune pe teritoriul Ucrainei și nici nu are oameni acolo.

El acuză Kyiv Post că ar fi specializată ”în defăimarea AUR”: ”Kyiv Post este o publicație de limbă engleză, deci publicul țintă ales de HUR pentru defăimarea AUR este comunitatea internațională”.

Târziu susține că HUR este ”continuatorul direct și de drept al criminalului GRU, serviciul sovietic de spionaj militar, de la care a preluat cadrele și metodele, după dezmembrarea URSS”, iar din 1991 și până în prezent HUR a întreprins acțiuni ostile și provocări împotriva României, a cetățenilor români și a românilor care trăiesc pe teritoriile anexate la Ucraina, ca urmare a Pactului Ribbentrop – Molotov”.