Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, a negat miercuri că ar intenționa să candideze la președinția României.

„Nu, nu doresc să candidez la președinția României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este „Nu”, „No”, „Nein”, „Nie” și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund „Nu” în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO”, a declarat Laura Codruța Kovesi într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă Moldova.

Mai multe sondaje apărute în România în ultima lună au măsurat intenția de vot în cazul Kovesi pentru prezidențiale, conform Radio Europa Liberă România.

Kovesi a explicat că scopul ei este, înainte de toate, cel de a construi o instituție „de la zero”, în calitatea sa de procuror șef european”.

„Sunt procuror-șef european. Principala mea atribuție a fost să construiesc o instituție. Am construit-o de la zero. Când am fost numită, am fost oarecum singură, am avut doar o echipă mică, de câțiva colegi, cu care am construit absolut tot, începând de la proceduri, buget, recrutări de personal. Suntem la început de drum. Vreau să construiesc o instituție europeană, independentă, puternică, care să protejeze mai bine bugetul Uniunii Europene”, a explicat Kovesi.

„În momentul în care mandatul meu va ajunge la final, o să am, spun eu, o cunoaștere unică. O să cunosc foarte bine 22 de sisteme de justiție din Europa și nu doresc să candidez la președinția României”, a conchis ea.