Senatoarea-scandalagioaică Diana Șoșoacă s-a ales cu un portret deloc măgulitor în cotidianul francez Le Figaro.

Senatoarea româncă Diana Șoșoacă visează la o ”Românie Mare” și agită hărți cu o Românie care se extinde în Bulgaria, în Republica Moldova în Ungaria și până în Ucraina, o revendicare naționalistă care își are sursa în perioada dintre cele două războaie mondiale, scrie Le Figaro, potrivit News.ro.

”Forțele de ordine ucrainene atacă preoți români! Unde este Guvernul de la București? Zelenski, nemernicule, lasă românii în pace! Ciolacu, le împrumuți bani blestemaților ăștia de ucraineni? Trădătorule! Îți vinzi națiunea, minți poporul român la televizor, manipulezi opinia publică, manipulatorule! Perversule! Iudo! Ucraineni, nu vă atingeți de români și de credința noatră! NATO, UE, Statele Unite, îi apărați pe acești nemernici? Pe acești criminali? Niște  mizerabili! Opriți masacrul românilor în Ucraina! Dați-ne teritoriile înapoi!”, o citează cotidianul francez pe senatoarea româncă.

În acești termeni ”înfloriți” s-a exprimat senatoarea Sana Șoșoacă la 9 noiembrie, pe Facebook, scrie Alexis Feertchak.

”Evenimentul, politic dacă nu literar, ar putea părea derizoriu dacă această aleasă din județul Iași nu s-ar afla pe poziția a treia în sondaje în vederea alegerilor prezidențiale prevăute în noiembrie 2024”, comentează el.

”Sigur, Diana Șoșoacă este încă foarte departe de a se muta la palatul prezidențial Cotroceni, la București”, adaugă el.

Însă, apariția ei în studii de opinie nu este tocmai nesemnificativă, odată ce senatoarea zguduie scena politică românească - atât pe fond, cât și ca formă, comentează ziaristul francez.

”Vulgară, agresivă, insultând și vociferând, injurioasă, brutală, binară, demagogă, epitetele nu sunt de ajuns să califice stilul acestei candidate, care cântă refrenul clasic al împărțirii poporului împotriva elitelor într-o țară în care social-democrații și liberalii își împart puterea după lovitura de stat care a înlăturat regimul comunist al lui Nicolae Ceaușescu în 1989”, continuă el.

Diana Șoșoacă ”nu poate fi redusă însă la această cântare populistă puternică și prea puțin melodioasă, pentru că apără o viziune politică și chiar geoopolitică clară și tranșantă, care poate fi rezumată prin expresia «Romania First», sloganul trumpist”, scrie ziarul.

O ”suveranistă în favoarea unei ieșiri din Uniunea Europeană (UE), visceral antiamericană, ea se uită galeș la Rusia, pe care o asigură de «neutralitatea» sa în Războiul din Ucraina, o țară vecină a cărei implozie își imaginează că ar putea fi în folosul unei Românii lărgite”, scrie Le Figaro.