Plenul Senatului, reunit în sesiune extraordinară, a dezbătut și votat joi, după o săptămână de tergiversări, proiectul de lege inițiat de Guvern privind carantina și izolarea.

UPDATE

Proiectul a primit 115 voturi "pentru", opt voturi "împotrivă" și trei abțineri și merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, și senatorul PSD Eugen Teodorovici sunt printre cei care au votat împotrivă.

Principalele prevederi:

carantina persoanelor - măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, constând în separarea fizică a persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, de alte persoane, în spații special desemnate de către autorități, la domiciliu sau la locația declarată de către persoana carantinată, stabilită prin decizie individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei carantinate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege;

izolarea persoanelor - măsura care constă în separarea fizică a persoanelor afectate de o boală infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne și simptome sugestive, la domiciliu, la locația declarată de persoana izolată, într-o unitate sanitară sau la o locație alternativă atașată unității sanitare, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament, după caz, măsură instituită în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate pe baza consimțământului persoanelor sau, în lipsa acestuia, prin decizia individuală motivată a direcției de sănătate publică, care va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare ale persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege. 

Carantina persoanelor se instituie pe baza informațiilor științifice oficiale și a definiției de caz, la domiciliul persoanei, la o locație declarată de aceasta sau după caz, într-un spațiu special desemnat de autorități, cu privire la persoanele suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent înalt patogen, care:

a) sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat, pe baza datelor epidemiologice transmise la nivel național, european și internațional de către organismele competente în domeniu;

b) au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boala infectocontagioasă.

De asemenea, izolarea persoanelor se instituie cu acordul persoanelor supuse examinării, iar în lipsa acestuia, în condițiile alin. 6, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locație alternativă atașată unității sanitare, stabilite conform alin. (2), în scopul efectuării examinărilor clinice, paraclinice și a evaluarilor biologice, până la primirea rezultatelor acestora, dar nu mai mult de 48 de ore.

Cel mai târziu la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice și paraclinice și dacă se menține riscul transmiterii bolii infectocontagioase cu risc de transmitere comunitară, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-o unitate sanitară sau într-o locație alternativă atașată unității sanitare ori, după caz, la domiciliul persoanei sau la locația declarată de aceasta.

Izolarea la domiciliu sau la locația declarată se instituie dacă riscul contaminării altor persoane sau al răspândirii bolii infectocontagioase este redus. Izolarea la domiciliu sau la locația declarată nu poate fi dispusă în situațiile în care informațiile științifice oficiale referitoare la tipul agentului înalt patogen, calea de transmitere și rata de transmisibilitate impun izolarea persoanelor exclusiv într-o unitate sanitară sau o locație alternativă atașată acesteia.

În situația în care persoanele refuză măsura izolării instituite conform alin. (3), medicul informează de îndată, după consemnarea refuzului persoanei, direcția de sănătate publică județeană sau a municipiului București, care, în termen de cel mult două ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării recomandată de medic, în unitatea sanitară sau într-o locație alternativă atașată acesteia. Decizia are caracter individual și se comunica de îndată persoanei în cauză. Decizia va conține mențiuni cu privire la data și emitentul actului, numele și datele de identificare a persoanei izolate, durata măsurii și calea de atac prevăzută de lege.

În scopul prevenirii răspândirii bolii infectocontagioase, până la comunicarea hotărârii primei instanțe de anulare a actului administrativ contestat, persoana în cauză nu poate părăsi locația unde se află izolată, fără încuviințarea medicului sau a reprezentantului direcției de sănătate publică.

Orice persoană care se consideră vătămată într-un drept sau interes legitim printr-un act administrativ individual emis potrivit art. 8 alin. (3), poate introduce acțiune la judecătoria în a cărei circumscripție domiciliază sau își are reședința ori la judecătoria în a cărei circumscripție este situat spațiul sau unitatea sanitară în care este izolată, solicitând anularea actului. Cererile sunt scutite de plata taxei judiciare de timbru.

(2) Judecarea cererilor prevăzute la alin. (1) se face în cel mult 24 de ore de la sesizareainstanței, dispozițiile art. 200 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările și completările ulterioare, nefiind aplicabile.

(3) Părțile vor fi citate potrivit dispozițiilor privind citarea în procesele urgente astfel încât să se asigure respectarea termenului de judecată prevăzut la alin. (2), asistența juridică a persoanei fiind obligatorie.

(4) Instanța nu poate amâna pronunțarea, iar redactarea hotărârii se face de îndată.

(5) Dispozițiile art. 15 alin. (13) – (16) se aplică în mod corespunzător.

(6) Hotărârea instanței este definitivă.

Forma finală a legii poate fi consultată aici.

Președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, a anunțat că PSD a făcut ca  "restrâgerea drepturilor să nu se facă abuziv". De asemenea, au fost eliminate prevederile privind carantinarea bagajelor sau internarea persoanelor suspecte de COVID-19.

Citește și: Ce prevedea legea în forma propusă de Guvern


Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri după-amiază, după dezbaterea din Comisia juridică a legii privind carantina și izolarea, că speră că "au fost soluționate toate punctele divergente".

"Legea a fost modificată față de proiectul pe care l-am depus. Sunt puncte de vedere car enu conincid în totalitate, dar forma din acest moment este una care ne permite să acționăm eficient împotriva răspândirii virusului", a explicat Orban.

El a mai afirmat că speră ca legea să fie adoptată astăzi și să fie promulgată.

Ludovic Orban trebuia sa fie prezent și la dezbaterile din plen, dar a anunțat că are ședință de Guvern.

+++ 

Președintele de ședință, Robert Cazanciuc, a suspendat lucrările plenului până la primirea raportului asupra legii de la Comisia juridică.

+++

Premierul Ludovic Orban a anunțat că va lua parte la lucrările plenului, programate să înceapă la ora 12:00.

Citește și: Iohannis, despre legea privind izolarea: Sunt siderat de felul în care PSD a reacționat în Parlament

Legea a fost adoptată săptămâna trecută de deputați, dar la Senat a fost blocată, după ce președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că nu se va vota legea Guvernului privind carantina și izolarea până când premierul Orban și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, nu vin în Parlament. 

La dezbaterile din Camera Deputaților privind legea carantinei și izolării, PSD a chemat antivaxxeri, negaționiști ai COVID-19 și ONG-uri care susțin teoriile conspirației. Astfel, dezbaterea organizată de Nicușor Halici și Oana Florea săptămâna trecută s-a referit mai puțin la subiectul discuției și a servit mai degrabă pentru promovarea teoriilor conspirației. „Virusul nu există”, „Sunt cazuri inventate”, „Nu trebuie să purtăm mască” sau „Guvernul trebuie să oblige populația să consume vitamina C și D”, scria Digi24.ro.

Iohannis: Starea de alertă va fi prelungită/ Guvernul a adoptat Hotărârea

Mai mult pe EurActiv »