Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat, marţi, cele patru legi privind achiziţiile publice. România avea termen până pe 18 aprilie pentru transpunerea Directivei europene privind achiziţiile publice.

”Am introdus abordări în ceea ce priveşte cerinţele minime de calificare (…) există criterii în plus care vor ajuta  comisiile de evaluare în atribuirea lucrărilor, criterii calitative şi criterii care face referire la costul cel mai scăzut, nu preţul cel mai scăzut. În acelaşi timp facilităm prezenţa IMM prin criteriul de împărţire pe loturi, pentru ca  şi acestea să aibă acces la procedură. Schimbăm optica în ceea ce priveşte caietul de sarcini, promovăm criterii de performanţă”, a spus reprezentantul Guvernului, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaţilor, la care a luat parte şi premierul Dacian Cioloş, relatează News.ro.

Printre principalele modificări aduse la acest pachet legislativ, adoptat în februarie de Senat, se numără introducerea criteriului de atribuire ”calitate-preţ” la contractele de achiziţii  publice în cazul prestaţiilor de consultanţă ori asistenţă tehnică, elaborare de studii, proiectare, supervizare sau a celor intelectuale.

Potrivit proiectului legislativ, oferta câştigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare.

Pachetul legislativ include o nouă lege a achiziţiilor publice, care vizează reducerea costurilor achiziţiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" în criteriile de atribuire.

În acest fel, statul ţine cont de costul total pentru tot ciclul de viaţă al produsului  sau serviciului cumpărat.

Prin noua lege, autorităţile statului vor putea să cumpere direct, fără licitaţii, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei şi lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.

Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta şi a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015, iar în luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.Votul de marţi vine după trei săptămâni în care legile au fost amânate succesiv.

Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloş a transmis o scrisoare Camerei Deputaţilor, solicitând să participe la plen alături de întregul său Cabinet, pentru votul asupra pachetului legislativ privind achiziţiile publice, însă deputaţii au amânat din nou sesiunea de vot final, programând-o această săptămână.

Fostul ministru al Fondurilor Europene Aura Răducu a avertizat în mai multe rânduri că România riscă un infringement dacă deputaţii nu adoptă legea până la 18 aprilie.