Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a aprobat, marți, cele patru legi privind achizițiile publice. România avea termen până pe 18 aprilie pentru transpunerea Directivei europene privind achizițiile publice.

”Am introdus abordări în ceea ce privește cerințele minime de calificare (…) există criterii în plus care vor ajuta  comisiile de evaluare în atribuirea lucrărilor, criterii calitative și criterii care face referire la costul cel mai scăzut, nu prețul cel mai scăzut. În același timp facilităm prezența IMM prin criteriul de împărțire pe loturi, pentru ca  și acestea să aibă acces la procedură. Schimbăm optica în ceea ce privește caietul de sarcini, promovăm criterii de performanță”, a spus reprezentantul Guvernului, în timpul dezbaterilor din plenul Camerei Deputaților, la care a luat parte și premierul Dacian Cioloș, relatează News.ro.

Printre principalele modificări aduse la acest pachet legislativ, adoptat în februarie de Senat, se numără introducerea criteriului de atribuire ”calitate-preț” la contractele de achiziții  publice în cazul prestațiilor de consultanță ori asistență tehnică, elaborare de studii, proiectare, supervizare sau a celor intelectuale.

Potrivit proiectului legislativ, oferta câștigătoare va fi selectată prin aplicarea unui sistem de factori de evaluare.

Pachetul legislativ include o nouă lege a achizițiilor publice, care vizează reducerea costurilor achizițiilor pe termen lung prin introducerea conceptului numit "value for money" în criteriile de atribuire.

În acest fel, statul ține cont de costul total pentru tot ciclul de viață al produsului  sau serviciului cumpărat.

Prin noua lege, autoritățile statului vor putea să cumpere direct, fără licitații, produse sau servicii cu o valoare fără TVA mai mică de 66.259 lei și lucrări cu o valoare de cel mult 265.038 lei fără TVA.

Proiectul acestui pachetul legislativ a fost elaborat de Guvernul Ponta și a fost trimis Parlamentului în octombrie 2015, iar în luna februarie pachetul a fost adoptat de Senat.Votul de marți vine după trei săptămâni în care legile au fost amânate succesiv.

Săptămâna trecută, premierul Dacian Cioloș a transmis o scrisoare Camerei Deputaților, solicitând să participe la plen alături de întregul său Cabinet, pentru votul asupra pachetului legislativ privind achizițiile publice, însă deputații au amânat din nou sesiunea de vot final, programând-o această săptămână.

Fostul ministru al Fondurilor Europene Aura Răducu a avertizat în mai multe rânduri că România riscă un infringement dacă deputații nu adoptă legea până la 18 aprilie.