Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat luni, în unanimitate, Legea Anastasia. Proiectul prevede închisoare pentru cei care se urcă la volan băuți, drogați sau fără permis și produc accidente mortale.

Proiectul a fost inițiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc și a fost adoptat cu 110 voturi "pentru". Toate formațiunile parlamentare s-au exprimat în favoarea inițiativei.

"Am inițiat această lege ca răspuns al Parlamentului la revolta publică, la revolta oamenilor îndurerați atunci când văd că le mor semenii, iar vinovații se urcă din nou la volan liberi să producă noi accidente rutiere", a scris Cazanciuc pe pagina lui de Facebook.

Ultimul cuvânt îl are de spus Camera Deputaților în cazul acestui proiect, iar Robert Czanciuc a transmis că își dorește ca și deputații să dezbată și să adopte cu celeritate modificarea Codului Penal, în condițiile în care, de când a reinițiat acest proiect legislativ, "crimele continuă să fie produse pe drumuri de oameni inconștienți care se urcă la volan beți sau drogați ori fără permis".

"Modificarea legislativă va trebui să fie un semnal de alarmă pentru noi toți, pentru că, atunci când vedem că cineva se urcă beat sau drogat la volan, ar trebui să-l tragem de mânecă. Sigur, este nevoie și de modificarea Codului Rutier, astfel încât cine comite o crimă conducând beat sau drogat ori fără permis auto să nu mai aibă niciodată dreptul de a conduce pe drumurile publice niciun vehicul", a mai scris acesta.

Legea Anastasia este dedicată memoriei Anastasiei, o fetița de 4 ani care pe 1 iunie 2022 se juca pe o uliță din satul Sticlăria, județul Iași, când a fost spulberată de o șoferiță fără permis, care susținea că are "niște cursuri de conducere obținute în Suedia".

Dacă este adoptat și de deputați, proiectul merge la președinte pentru promulgare.