Judecătorii CCR au declarat miercuri constituțională legea Bode-Ciucă de modificare a articolului din Codul penal privind tulburarea ordinii și liniștii publice.

Pe 25 mai, USR și Forța Dreptei sesizau la Curte încălcarea mai multor prevederi din Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și din Constituția României.

Potrivit legii, tulburarea ordinii și liniștii publice ar urma să se pedepsească, în anumite condiții (dacă persoana are, de exemplu, asupra sa „un obiect, un dispozitiv, o substanță sau un animal ce pot pune în pericol viața”), cu închisoare cuprinsă între 1 an și 4 luni și 6 ani și 8 luni, în timp ce pedeapsa prevăzută pentru ucidere din culpă este închisoarea de la 1 la 5 ani.

Totodată, proiectul inițiat de Nicolae Ciucă și Lucian Bode nu cuprinde în expunerea de motive vreo justificare/fundamentare din perspectiva necesității majorării pedepselor (studii, statistici care să evidențieze necesitatea agravării regimului sancționator), mai acuză semnatarii contestației la CCR.

Curtea a decis miercuri că "majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale și reglementarea unor forme agravate ale infracțiunilor este de competența exclusivă a legiuitorului, conform atribuției sale constituționale prevăzute la art.61 alin.(1) din Constituție, atribuție pe care acesta o exercită în acord cu politica penală a statului".

Totodată, CCR a constatat că dispozițiile Articolului unic pct.10 [cu referire la modificarea art.371 din Codul penal] din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal sunt clare, precise și previzibile, nefiind contrare principiului securității juridice”, arată comunicatul de presă al CCR.

După decizia Curții, deputatul PNL Lucian Bode a spus că, din păcate, unii au vocația de „demolatori” și de "a arunca țara în haos sub diferite forme și pretexte, pornind de la politică și până la a fi indulgenți cu infractorii".

"Nu poți să te erijezi în lupul moralist al societății românești când ataci proiecte de lege care au ca obiectiv pedepsirea infractorilor și a delicvenților. Curtea a desființat integral criticile de neconstituționalitate ale USR, spunând răspicat că acestea sunt „clare, precise și previzibile, nefiind contrare principiului securității juridice”, majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale și reglementarea unor forme agravate ale infracțiunilor fiind exclusiv de competența legiuitorului. De prea multe ori am văzut cetățeni descumpăniți și scandalizați de pedepsele indulgente pe care le primesc răufăcătorii și cei care se manifestă cu violență la adresa celorlalți. Sunt de partea celor care doresc să își simtă viața, familia și proprietatea mult mai bine protejate. Siguranța străzii este siguranța noastră, a tuturor, este siguranța copiilor, părinților și bunicilor noștri" , a scris Bode într-un mesaj pe Facebook.

El a mai spus că, la momentul depunerii acestei inițiative legislative, "s-a provocat o adevărată furtună într-un pahar cu apă de către cei din Opoziție cu privire la o posibilă încălcare a unor prevederi din Convenția europeană a drepturilor omului, respectiv din Constituția României".

"Esența modificărilor pe care le-am propus a fost de a descuraja și de a sancționa mai dur faptele cu violență produse în spațiul public ce pot pune în pericol viața și sănătatea cetățenilor. Sunt arhicunoscute faptele unor persoane sau grupări de criminalitate organizată care au folosit de atâtea ori violența în public, stârnind de nenumărate ori indignare și sfidând efectiv legea și regulile de bună conviețuire în comunitate. Nevoia de siguranță a omului este fundamentală, iar statul are nevoie de legi eficiente împotriva răufăcătorilor. Se încheie astăzi o perioadă în care neputința era adesea invocată, autoritățile de aplicare a legii având de acum la îndemână un cadru legal îmbunătățit pentru a ne apăra și pentru a ne proteja mai bine. Sunt alături de cei cu care am făcut echipă în ultimii ani la Ministerul Afacerilor Interne și consider că oamenii în uniformă au nevoie de instrumente eficiente pentru a acționa, dar și de protecție din partea legii", a mai transmis el.