Proiectul de lege inițiat de un deputat PSD în legislatura trecută, care prevede că evazioniștii scapă de închisoare dacă achită prejudiciul, va fi propusă spre discutare în Coaliție, potrivit unui anunță făcut de prim-ministrul Florin Cîțu.

Florin Cîțu a spus joi, la finalul ședinței de Guvern, că legea "este o temă de discutat în Coaliție" și o va pune pe agendă de săptămâna viitoare.

Legea, adoptată pe 15 decembrie de Camera Deputaților și inițiată de fostul deputat social-democrat Cătălin Rădulescu, zis și "Mitralieră", prin care cei care fac evaziune fiscală de până în 100.000 de euro scapă de închisoare dacă achită integral prejudiciul, a fost atacată la CCR înainte de a fi promulgată. Curtea a respins în februarie 2021 sesizările ÎCCJ, Guvernului și Avocatului Poporului, stabilind că actul normativ este constituțional. Cu toate că și președintele avea dreptul să o retrimită în Parlament, acesta a ales să o promulge. 

Proiectul a fost inițiat în 2017 și adoptat în 2018 cu voturile PSD, ALDE și UDMR. El fost atacat și atunci la CCR de PNL, USR și PMP și a fost declarat neconstituțional în 2019. Ulterior s-a reîntors în Parlament pentru a fi modificat.

Întrebat de jurnaliști de ce a ales să promulge legea,, Klaus Iohannis a spus că proiectul și-a încheiat parcursul legislativ.

"Legea a trecut prin Parlament, a fost sesizată Curtea Constituțională, care a spus că legea este constituțională, după care a fost promulgată. (...) La momentul respectiv ciclul se încheiase. (...) Acest Parlament, dacă consideră că legea nu satisface cerințele Coaliției, poate să inițieze fără probleme o îmbunătățire a aceste legi și cu bucurie voi semna și o lege care corectează eventualele erori", declara Iohannis pe 27 aprilie.

Ce modificări au fost făcute la lege:

La art. 10, alin. (1) se modifică și va avea următorul cuprins: „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda".

De asemenea, o altă modificare adoptată prevede ca, în cazul în care inculpatul mai achită 20% în plus din totalul prejudiciului, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, fapta nu se mai pedepsește în niciun fel.