Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, cu 228 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" și 19 abțineri, proiectul de lege care prelungește perioada de vot în Diaspora pentru alegerile prezidențiale.

Astfel, una dintre prevederile legii spune că românii din Diaspora vor putea vota în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. 

"În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării", se arată în proiectul de lege, adoptat de deputați.

De asemenea, în ziua de vineri, votarea ar urma să înceapă la ora locală 12:00 şi să se încheie la ora locală 21:00, ia sâmbăta votarea ar urma să înceapă la ora locală 7:00 şi să se încheie la ora locală 21: 00.

Dacă după încheierea celor trei zile de vot mai există oameni care nu au votat, secțiile mai pot rămâne deschis până la ora 24.00.

Pentru a vota prin corespondență, românii din străinătate trebuie să se înscrie în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP

O altă prevedere a legii arată că, "începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, CNP, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate".

Totodată, dacă în Diaspora, la ora 21.00, când se închid secţiile, alegătorii care se află la sediul secţiei de votare sau stau la rând pot să îşi exercite în continuare dreptul de vot, un membru al biroului electoral, desemnat de preşedintele acestuia, verifică dacă în afara localului de vot se află alegători care aşteaptă şi stabileşte ordinea în care aceştia au acces în sală. Alegătorii aflaţi la rând îşi pot exercita dreptul de vot până la maximum ora 23.59.

Aceeași prevedere se va aplica și în interiorul țării.

Inițial, la propunerea PSD, Comisia de Cod eletoral a decis că exit-poll-urile sunt interzise până la ora 24.00. Miercuri, în plen, la propunerea liderului de grup al PSD, Simonis Alfred, amendamentul a fost respins prin vot, astfel că exit-poll-urile pot fi publicate după ora 21.00.

Ajunsă în Comisia juridică a Camerei Deputaților, la propunerea AEP, deputații au decis ca "numărul membrilor Biroului electoral, dacă este insuficient, poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate".

Un alt amendament, criticat de opoziție pentru că ar crea din nou cozi la vot, va introrudce liste suplimentare atât pe hârtie, cât şi în format electronic.

O altă prevedere arată că, pe lângă ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei Române, și poliţiştii locali se vor ocupa de acum înainte de buna desfășurare a procesului electoral.

Proiectul de lege a fost susținut de toate partidele politice și urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.