Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a adoptat luni un proiect de lege inițiat de Guvern privind instalarea de centrale eoliene offshore în Marea Neagră.

Proiectul a fost adoptat de Senat exact în forma în care a venit de la Palatul Victoria, cu 87 de voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă” și două abțineri.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat în decembrie că legea privind energia eoliană offshore "ne va ajuta să folosim, pe lângă gazul din Marea Neagră, o altă resursă majoră a țării în zona litoralului, respectiv vântul".

"Avem un potențial uriaș, există investiții de miliarde de euro pregătite, care așteptau acest nou cadru legislativ. Acum putem folosi acest potențial pentru a produce energie verde și ieftină în folosul românilor", a transmis, atunci, acesta.

Pe 6 octombrie, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat transmiterea în avizare interministerială a proiectului de lege privind măsurile necesare pentru exploatarea energiei eoliene offshore. În perioada 17 iulie – 1 septembrie, proiectul de lege a fost supus consultării publice, iar pe data de 28 august a fost organizată o dezbatere publică. Punctele de vedere și observațiile transmise Ministerului Energiei de către instituții publice, mediul privat și societatea civilă au fost luate în calcul pentru elaborarea formei consolidate.

Exploatarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră face parte dintre angajamentele asumate de România prin Planul Național de Redresare și Reziliență, fiind o măsură vitală pentru atingerea dezideratului decarbonării sectorului energetic românesc.

Conform unui raport al Băncii Mondiale, potențialul de energie eoliană offshore al României este de 76 GW.

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat după ședinta de Guvern că a solicitat o procedură de urgență pentru dezbaterea proiectului în Parlament, ceea ce înseamnă că în 30 de zile de la 1 februarie, data la care începe noua sesiune parlamentară, legea ar trebui să fie adoptată.

Cel târziu la finalul lunii iunie 2025, Guvernul va aproba prin Hotărâre perimetrele eoliene offshore din Marea Neagră care pot fi concesionate, ținând cont de restricțiile impuse de protejarea mediului înconjurător, pe baza unui studiu care va fi demarat de Ministerul Energiei. De asemenea, în același termen, Guvernul va aproba prin hotărâre: (i) aspectele procedurale privind concesiunea perimetrelor eoliene offshore; (ii) cuantumul redevențelor; (iii) schema de ajutor de stat prin care vor fi sprijinite investițiile în energia eoliană offshore.

Obiectivul Strategiei Offshore a Comisiei Europene este de a avea o capacitate instalată de cel puțin 60 GW de energie eoliană offshore până în 2030 și 300 GW până în 2050.