Președintele Klaus Iohannis a promulgat, într-o ceremonie publică, Legea prin care se aprobă Planul național de prevenire și combatere a cancerului.

Premierul Nicolae Ciucă, miniștri și parlamentari au luat parte la eveniment. Ceremonia a durat doar câteva minute. Klaus Iohannis a susținut o scurtă alocuțiune, iar apoi a stat de vorbă cu oficialii din Guvern și Parlament.

Conform Legii, toți cetățenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reședința în România, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European și cetățenii Confederației Elvețiene, precum și străinii și apatrizii care au domiciliul sau reședința în România au dreptul garantat de stat, la serviciile de natură medicală, socială și de susținere psihologică cuprinse în Planul național de prevenire și combatere a cancerului, după cum urmează: servicii medicale de prevenire, diagnostic și tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri palliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriție și oncofertilitate, servicii sociale și indemnizații lunare de hrană.

Sumele alocate Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România necheltuite în anul în curs sau în perioada de implementare se reportează pentru anul următor, respectiv pentru următorul plan național de prevenire și combatere a cancerului.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin Hotărâre normele de aplicare a legii și de implementare a Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătății împreună cu fiecare minister care are rețea medicală.

 

"Sănătatea nu este și nu trebuie să reprezinte niciodată o miză electorală sau un prilej pentru demagogie și oportunism politic. Starea de sănătate a unei națiuni este un vector indiscutabil pentru progres și, din această perspectivă, se impune ca politicile publice în acest domeniu să fie bine fundamentate", a susținut Klaus Iohannis în alocuțiunea sa.

El a dat asigurări că, ori de câte ori va considera că este nevoie, se va implica în corectarea unor situații incorect gestionate, care pun în pericol îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare a României.

"Sunt încrezător că, deși rezultatele nu vor apărea peste noapte, putem reuși împreună, în parteneriat, printr-un efort național, să îmbunătățim starea de sănătate a populației. În ceea ce privește aplicarea Planului național pentru prevenirea și combaterea cancerului, avem obligația să acționăm acum, în numele tuturor celor care au pierdut lupta cu această boală și al celor care astăzi se confruntă cu un diagnostic dramatic", a mai puncatat el.

Președintele țării a mai afirmat și că, prin legea promulgată miercuri, se transpune în practică dreptul fundamental la sănătate.

"Actorii cu responsabilități, în parteneriat cu mediul academic și mediul privat, au obligația de a identifica soluțiile, pentru a permite accesul larg la opțiuni terapeutice adecvate. În același timp, subliniez că acțiunea doar pe componenta clinică nu va reuși să influențeze în mod semnificativ statisticile privind mortalitatea și morbiditatea prin cancer", a declarat el.

Iohannis a amintit și de Raportul Comisiei Europene privind Starea Sănătății în Uniunea Europeană pentru anul 2021, în care România ocupă locul trei în ceea ce privește mortalitatea care poate fi prevenită.

"Aproape jumătate dintre decesele din anul 2019 pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, inclusiv fumatul, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și activitatea fizică scăzută. Factorii de mediu, precum poluarea aerului, contribuie, de asemenea, la un număr considerabil de decese", a spus Iohannis spre finalul alocuțiunii.