Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a modificat luni un articol din Codul penal, în sensul în care primarii care nu respectă legea care interzice amplasarea așa-numitelor "păcănele" în localitățile mici să poată răspunde penal.

Modificare a fost adoptată cu 234 de voturi "pentru", 12 "contra" și 11 abțineri.

Concret, după articolul 348 din Codul penal a fost introdus un nou articol, cu următorul cuprins: "Desfășurarea fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc ori desfășurarea acestora într-un spațiu amplasat într-o localitate cu o populație mai mică de 15.000 de locuitori constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă".

De asemenea, eliberarea de către primărie a adeverinței ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populației și locuințelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Amendamentele îi aparțin liderului interimar al Camerei Deputaților, PSD-istului Alfred Simonis.

Simonis a anunțat luni că se pregătește o nouă modificare legislativă cu privire la interzicerea "păcănelelor", anume introducerea pedepsei penale pentru eliberarea de adeverințe false care atestă numărul de locuitori dintr-o localitate, precum și pentru operatorii care desfășoară activitatea în continuare, fără adeverință.

"Așa cum spuneam atunci când am votat legea, vă spuneam că este un proiect-pilot, că este o luptă foarte grea cu industria jocuri noroc, industrie foarte bogată în România și că, probabil, va fi nevoie să modificăm în acte normative ulterioare eventuale vulnerabilități. Iată că în România astăzi, deși este interzisă activitatea în localitățile sub 15000 de locuitori, există câteva, puține adevărat, localități în care primarii eliberează adeverințe că au peste 15.000 de locuitori, deși nu au și există anumiți operatori care păstrează deschis chiar și fără această adeverință", a afirmat Simonis, la Parlament, citat de Agerpres.

El a precizat că modificările care vor fi aduse actului normativ în vigoare fac referire la eliberarea acestei adeverințe privind numărul de locuitori din localitate.

"Incriminează ca fiind faptă penală eliberarea adeverinței de peste 15.000 de locuitori acolo unde nu sunt 15.000 locuitori. Incriminează ca fiind faptă penală desfășurarea activității fără această adeverință. Reglementează foarte clar ce înseamnă UAT-uri, pentru că au fost unii care au considerat că unitatea administrativ teritorială este și județul și toate județele în România au peste 15.000 și facem referire foarte clar la localitatea respectivă și ne referim, evident, la ultimul recensământ, cel din 2021, dacă nu mă înșel", a spus Alfred Simonis.

El a subliniat că este vorba de "o nouă lovitură" pentru industria jocurilor de noroc din România.

"Practic, după ce această lege va intra în vigoare și această modificare, eliminăm orice vulnerabilitate a primei legi votate și se vor închide și cele 5% care nu s-au închis în localitățile sub 15.000 de locuitori. Este o nouă lovitură pe care o dăm industriei jocurilor de noroc în România", a adăugat Simonis.

Potrivit președintelui interimar al Camerei Deputaților, în spațiul public au existat adeverințe false privind numărul de locuitori dintr-o anumită localitate.

"Este foarte binevenită această reglementare pentru că nu ne-am imaginat că, dacă vorbești de UAT-ul respectiv, cineva va interpreta că este județul unitatea administrativ-teritorială și nu localitatea. Și mai e o chestiune: făcând o faptă penală, poate poliția să meargă și să controleze. ONJN -ul nu are capacitatea să verifice zeci, poate mii, sute de săli de jocuri din mediul rural. Prin urmare, practic, deși cetățenii pot sesiza la poliție, nu are cine să meargă să verifice. Incriminând-o ca faptă penală, poate poliția să meargă să ceară autorizația de funcționare, să ceară acreditarea respectivă de la ONJN și adeverința doveditoare a numărului de locuitori din localitate", a mai spus Alfred Simonis.

+++

Pe 17 aprilie, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care se interzic „păcănelele” în localitățile care au până în 15.000 de locuitori.

Proiectul a bătut pasul pe loc din septembrie, atunci când Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, propunere legislativă pentru modificarea și completarea OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.