Președintele PSD, Liviu Dragnea, a depus marți un proiect de lege care vizează sancționarea dublului standard, astfel vor fi amendați cu 4% din cifra de afaceri și li se va confisca marfa celor care comercializează produse falsificate.

Potrivit proiectului de lege postat pe site-ul Camerei Deputaților, legea vizează atât persoanele fizice, cât și cele juridice care desfășoară relații comerciale cu produse de larg consum, produse agroalimentare, carburanți, servicii de telefonie și internet, servicii finaciare, servicii turistice, indiferent de forma de comerț.

Potrivit proiectului, prin dublul standard se înțelege "producerea sau comercializarea unui produs/serviciu ca fiind identic cu același produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate".

De asemenea, Liviu Dragnea propune ca cei care practică dublul standard să răspundă civil, contravențional și, după caz, penal.

Comercializarea produselor și serviciilor  pentru consumatori falsificate  supuse dublului standard se pedepsește cu amendă de maximum 4% din cifra de afaceri; în caz de abatere repetată, se poate suspenda autorizația  de funcționare a comerciantului pentru o perioadă de 6 luni. 

Totodată, proiectul prevede și confiscarea și retragerea de la vânzare a produselor vizate.

De constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor ar urma să se ocupe Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) și, după caz, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).