UPDATELegea pensiilor, programată să treacă fără prea multă vâlvă prin Parlament/ PSD-PNL au căzut la pace

Legea pensiilor, adoptată joi de Guvern după tensiuni între PSD și PNL care continuă și în prezent, este programată să intre marți la votul din Senat, apoi merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.
UPDATE
"Toate aspectele legate de Legea pensiilor, inclusiv cele privitoare la sursele de finanțare, au fost clarificate în ședința Coaliției din această după-amiază. Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție", a transmis, luni seară, premierul Marcel Ciolacu printr-un mesaj pe Facebook.
Totodată, el a mai scris că în Coaliție s-a ca, împreună cu Nicolae Ciucă să depună cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget.
"Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare! De asemenea, începem construcția bugetului pentru anul viitor, urmând ca în următoarele zile să ne întâlnim cu miniștrii Educației și Sănătății pentru a clarifica problemele ce țin de salarizările aferente celor două domenii. Tot săptămâna aceasta ne vom întâlni și cu ministrul Agriculturii și cu cel al Mediului pentru a stabili ultimele detalii privitoare la reorganizarea celor două ministere", a explicat premierul român.
Un mesaj similar a postat pe Facebook și șeful PNL, Nicolae Ciucă. El a subliniat că, în cadrul discuțiilor, PNL a susținut ca prioritatea în dezbaterile legate de finanțarea ministerelor să o aibă portofoliile Sănătății și al Educației.
"Echipa liberală prezentă la ședința coaliției a susținut ca în proiectul de buget pe 2024 să se prevadă foarte clar continuarea investițiilor, întâietate având banii care vor fi alocați celor trei mari linii de finanțare: Programul Național ”Anghel Saligny”, Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) și proiectele derulate prin Compania Național de Investiții (CNI)", a scris acesta.
+++
La finalul unei ședințe a conducerii PNL, înainte de a merge la ședința Coaliției care a început la ora 14:00 la Vila Lac din București, Nicolae Ciucă a declarat că liberalii vor susține proiectul privind noua lege a pensiilor.
"Știți foarte bine că am mărit pensiile în ultimii trei ani de trei ori. Pe mandatul meu, punctul de pensie a ajuns de la 1.265 lei la 1.785 lei. Ca atare, începând cu 1 ianuarie, vom aplica acel procent de indexare a pensiilor cu rata inflației de 13,8% și noua lege a pensiilor, de la 1 septembrie”, a declarat Nicolae Ciucă.
+++
Biroul permanent al Senatului a decis luni ca proiectul să intre în dezbaterile Comisiilor de specialitate tot luni, iar marți să primească votul senatorilor.
Citește și: PSD și PNL nu se înțeleg pe noua lege a pensiilor, dar totuși a fost adoptată de Guvern
După ce trece de Senat, proiectul va ajunge rapid și la Camera Deputaților, unde urmează să fie dezbătut și adoptat tot pe repede înainte.
Dezbaterea asupra acestei legi, una importantă și așteptată de pensionari, este din nou "sufocată" de PSD, care vrea adoptarea ei rapidă, pe fondul certurilor cu PNL și a criticilor venite din partea specialiștilor.
Citește și: PSD și PNL continuă discuțiile contradictorii pe legea pensiilor
Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al partidului, a declarat luni, la sediul PNL, că va fi ședință de Coaliție la ora 14.00 în care Ministerul Finanțelor va prezenta de unde vor lua bani pentru majorarea pensiilor. El a precizat că PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creștere de taxe și impozite, cu riscul să arunce guvernarea în aer, adică să rupă orice discuție cu PSD.
”Astăzi am cerut ședință în coaliție, va fi ședință de coaliție la ora 14.00. Vom merge în coaliție, cei de la Ministerul Finanțelor ne vor prezenta de unde pot să aducă acești bani, pentru că este important să știm dacă există vreo posibilitate de a aduce bani doar pe combatere a evaziunii, pentru că pe taxe și impozite, cu riscul să aruncă guvernarea în aer, adică să rupem orice discuție cu PSD, nu acceptăm. PNL nu acceptă niciun fel de prosteală cu vreo creștere de taxe și impozite. Ajunge!”, a spus prim-vicepreședintele PNL, citat de News.ro.
Întrebat ce va propune PNL în coaliție, Rareș Bogdan a spus: ”Solicităm să crească măsurile pe evaziune, pe combaterea evaziunii, adică scanere în vămi, vămile nu sunt conduse de Partidul National Liberal sau cel puțin nu îmi amintesc eu ca peste noapte să și fost numit un liberal acolo. De asemenea, pe evaziunea fiscalî de pe centura Bucureștiului de la marile depozite de legume-fructe arăbești, de asemenea intrările de legume fructe și de carburanți din Portul Constanța. Astea sunt adevărate zone periculoase pentru economie și de unde pot fi luat bani”.
El a menționat că discuțiile din coaliție privind creșterea pensiilor au fost pentru o majorare de 13,8 % obligatoriu în acest an, din cauza inflației, după care au văzut declarațiile cu 40 %.
”Ca să fie foarte clar, noi nu ne opunem creșterii pensiilor, din contră, știm că pensionarii cei, 4,2 milioane de pensionari ai României au nevoie de bani, știm că acest lucru este important, dar în același timp suntem echilibrați, suntem lucizi și suntem cât se poate de responsabili și nu aruncăm. (..) Propunerea este să vedem de unde luăm banii, dacă reușim să aducem la TVA, cel mai ușor de încasat taxă în toată Europa dar cel mai greu de încasat în România 30 de miliarde nu avem nicio problemă să facem asta, dar 33 de miliarde în plus pot să afecteze pe de o parte absorbția de bani europeni și să ne trezim cu fondurile suspendate, pe de altă partes ă ne trezim în situația în care să aruncăm deficitul în aer, să ne trezim cu business-uri care pleacă din România”, a spus el.
+++
Legea, inițiată de ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, prevede că pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă.
Dreptul la pensie se obține după minim 15 ani de contribuții, fără a fi luate în calcul perioadele necontributive asimilate (studii universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul sau detenția politică).
Se egalizează treptat, până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei și bărbați la 65 de ani. În cazul femeilor, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă, iar vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani și 6 luni).
Se vor acorda puncte suplimentare pentru perioadele de cotizare mai mari de 25 de ani după următoarea formulă: +0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani;+0,75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani; +1 punct/an începând de la 36 de ani.
De asemenea, sporurile nepermanente pentru care s-au plătit contribuții se iau în calcul la stabilirea pensiei: acord global, al 13-lea salariu, plata cu ora, premii, prime etc.
Pensiile se vor majora anual, la 1 ianuarie, cu rata medie a inflației plus 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. În baza unui contract voluntar de asigurare se pot cumpăra maximum 6 ani de vechime.Potrivit legii, vor exista următoarele tipuri de pensii: pentru limită de vârstă, de invaliditate, anticipată, de urmaș.
Comentarii