Plenul Senatului a respins miercuri proiectulde lege privind sistemul public de pensii, reexaminat ca urmare a deciziei CCR. Președintele interimar al PSD, Viorica Dăncilă, a declarat că va discuta cu social-democrații care au lipsit de la vot.

Au fost înregistrate 67 de voturi "pentru" și 22 abțineri, nefiind întrunit numărul minim necesar de voturi (68) pentru adoptarea legii.

Inițial, plenul a fost de acord cu raportul de admitere întocmit de Comisiile de muncă și constituționalitate pe acest act normativ, fiind 81 de voturi "pentru" și 2 abțineri.

În raportul comisiilor de specialitate ale Senatului, adoptat de plen, a fost reformulată definiția contribuabilului, articolul 25 având următoarea formă: "Contribuabilii la sistemul public de pensii sunt:

a) persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum și din indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru care angajatorii sau entitățile asimilate acestora au obligația, potrivit Codului fiscal, de a calcula, reține la sursă și vira la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuția de asigurări sociale;

b) persoanele fizice ce realizează venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală și care, potrivit Codului fiscal, pe baza declarației individuale de asigurare datorează și plătesc contribuția de asigurări sociale;

c) angajatorii sau entitățile asimilate acestora, care, potrivit Codului fiscal, au obligația de a plăti contribuția de asigurări sociale datorată pentru condiții deosebite și/sau speciale de muncă, precum și eventualele diferențe de contribuții de asigurări sociale pe care legislația le pune în seama angajatorilor".

Referitor la pensia de invaliditate, reglementată la articolul 63, a fost eliminată obligația realizării unui stagiu minim de cotizare de 15 ani.

"Pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care au realizat stagiu de cotizare în sistemul public de pensii ce nu îndeplinesc condițiile de pensie pentru limită de vârstă și care au capacitatea de muncă diminuată din cauza: accidentelor de muncă și bolilor profesionale, altor boli și accidente care nu au legătură cu munca și participării la lupta pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989", prevede articolul 63 în noua sa formă.

Curtea Constituțională a României a admis parțial, pe 13 martie, sesizarea PNL și USR referitoare la Legea privind sistemul public de pensii.

Cu toate că raportul Comisiilor de constituționalitate și de muncă ale Senatului a fost admis de plen, Camera Deputaților va fi sesizată, în calitate de for decizional în acest caz, cu proiectul de lege privind sistemul public de pensii, respins de Senat în urma reexaminării impuse de decizia CCR. 

+++

Viorica Dăncilă a acuzat opoziția că a votat împotriva legii.

"Aceste lucruri arată în primul rând modul în care abordează legea pensiilor Opoziția - una declară, acuză Guvernul de anumite lucruri, de nivelul de trai, arată grija pe care o au ei pentru pensionari, dar astăzi au votat împotriva legii pensiilor. Acest dublu standard cred că nu este unul care să fie acceptat de pensionari. Vom avea cvorumul necesar și în Camera Deputaților vom trece legea pensiilor", a spus Dăncilă, la sediul PSD.

De asemenea, ea a precizat că va discuta cu social-democrații care au lipsit de la vot.

"Am să discut cu ei și am să văd de ce au lipsit de la Senat astăzi. Poate au lipsit justificat sau nejustificat, voi analiza", a mai adăgat aceasta.