Deputații USR și Forța Dreptei au sesizat Curtea Constituțională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidențiale, adoptată marți de Parlament.

„PSD și PNL continuă să calce în picioare democrația. Votul de azi, pe repede-înainte, ca să poată devansa alegerile prezidențiale, este doar un alt pas făcut de Partidul Unic PSD-PNL din planul diabolic «marea comasare», prin care partidele lui Ciolacu, Ciucă și Iohannis încearcă cu disperare să-și asigure supraviețuirea la putere, să poată jefui această țară încă patru ani sau și mai mult. Ne așteptăm ca legea adoptată azi să fie declară neconstituțională sau, măcar, CCR să constate că modificarea termenelor pentru alegerile prezidențiale să nu vizeze alegerile din 2024, ca să rămânem în sfera recomandărilor Comisiei de la Veneția. Iar la urne, indiferent când va decide Partidul Unic să îi cheme pe români, vom opri PSD și PNL, nu îi vom lăsa pe Nicu și Marcel să ne fure viitorul!”, declară șeful USR, Cătălin Drulă.

„Nu înțeleg cum UDMR, alungat cu surle și tobe de la guvernare, vine să facă jocul PSD și PNL, astfel încât să mascheze intenția clară de fraudare a alegerilor din acest an. Eu nu m-aș mira dacă mâine ne vom trezi cu un proiect de lege în care în septembrie să facem alegerile prezidențiale pentru mandatul 2024 – 2029, în octombrie pentru 2029 – 2034 și, eventual, în noiembrie să facem alegerile prezidențiale pentru mandatul 2034 – 2039. Nu ar fi niciun fel de mirare la lipsa de democrație și de respect față de cetățean a acestei coaliții de guvernare”, afirmă preșdintele Forța Dreptei, Ludovic Orban.

Pe declarațiile PSD-PNL privind posibilele date pentru organizarea alegerilor prezidențiale, strângerea de semnături ar urma să înceapă în luna iulie, iar campania electorală propriu-zisă, în august.

Legea pentru devansarea cu până la 3 luni a termenului alegerilor prezidențiale, inițiată de UDMR și votată pe repede-înainte de PSD și PNL, este nejustificată și nefundamentată și aduce atingere unor drepturi constituționale fundamentale, precum dreptul de vot și dreptul de a fi ales, precum și principiului egalității în drepturi, spune cele două formațiuni de opoziție.

Concret, modificarea termenelor cu puțin timp înainte de desfășurarea propriu-zisă a procesului electoral afectează execitarea drepturilor electorale ale candidaților, cetățenilor și opoziției, cred USR și Forța Dreptei.

De asemenea, liderii celor două partide spun că legea afectează egalitatea de șanse, favorizând partidele la putere sau candidații cu resurse mai mari, în detrimentul candidaților sau al partidelor neaflate la putere, care și-au făcut strategiile electorale bazându-se pe legislația în vigoare.

Nu în ultimul rând, modificarea regulilor pentru alegerile prezidențiale cu doar 6 luni înaintea datei vehiculate pentru acestea încalcă principiile previzibilității normelor și stabilității juridice. Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) stabilește, de altfel, următoarele: „Necesitatea de a garanta stabilitatea nu privește, în practică, atât principiile fundamentale a căror contestare formală este greu de imaginat, cât cea a unor reguli mai precise ale dreptului electoral (...) De aceea, trebuie evitate nu numai manipulările în favoarea partidului la putere, ci chiar tentativele de manipulare. Ar fi necesar a se evita, nu atât modificarea sistemelor de scrutine care pot fi întotdeauna îmbunătățite - ci modificarea lor frecventă sau cu puțin timp (cel puțin un an) înainte de alegeri. Chiar în absența unei intenții de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic”.