Curtea Constituțională a admis miercuri sesizările depuse de USR și Avocatul Poporului cu privire la prevederea din Codul comunicațiilor care permitea accesare conținutului criptat de către autorități, printre care și serviciile secrete.

„Am învins casta epoleților la Curtea Constituțională. Accesul necontrolat al serviciilor secrete la informații stocate pe servere din România nu va exista. Astăzi, democrația și drepturile individuale au bătut sistemul. Astăzi, vedem diferența dintre un partid cu valori autentic democratice și liberale și o coaliție care consideră că visele unor purtători de epoleți sunt mai importante decât libertatea și dreptul la viață privată al oamenilor. Niciodată USR nu va abdica de la principiile civile, care ne-au ghidat întreaga activitate politică”, a declarat președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, citat într-un comunicat de presă.

Sesizarea Curții Constituționale a vizat prevederea din Codul comunicațiilor electronice prin care furnizorii de servicii de găzduire electronică cu resurse IP au obligația să furnizeze conținutul criptat al comunicațiilor tranzitate în rețele proprii organelor de aplicare a legii și organele cu atribuții în domeniul securității naționale. 
 
USR a argumentat în sesizare că această prevedere introdusă parșiv în proiectul de lege încalcă mai multe principii constituționale, cum ar fi cel al legalității, securității juridice, clarității și previzibilității legii și ocrotirii vieții private.

Uniunea a mai transmis că decizia CCR confirmă că "PSD și PNL au încercat să infiltreze un abuz într-o lege extrem de importantă pentru România".