Legea privind decarbonizarea sectorului energetic, adoptată de Parlament
Deputații au adoptat marți un proiect de lege prin care au aprobat OUG 108/2022 privind decarbonizarea sectorului energetic românesc. Legea, adoptată deja și de Senat, merge la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.
Prin proiectul adoptat marți de deputați, cu 55 de voturi "pentru", 44 de voturi contra și 37 abțineri, se reglementează închiderea și conservarea grupurilor energetice pe bază de lignit și huilă, închiderea carierelor de lignit și minelor de huilă precum și măsuri de sprijin pentru închiderea și conservarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă, conform Agerpres.
De asemenea, se instituie măsuri pentru atenuarea consecințelor sociale ale închiderii și conservării capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă și a carierelor și minelor aferente, stabilirea surselor de finanțare a măsurilor de ajutor de stat, precum și a măsurilor pentru coordonarea și implementarea procesului de decarbonizare.
Legea stabilește înființarea Comitetului Interministerial al Cărbunelui, al Comitetului consultativ și al Grupului de Lucru pentru coordonarea și monitorizarea implementării măsurilor stabilite, precum și posibilitatea repornirii grupurilor energetice închise, prin decizia Guvernului și la propunerea Ministerului Energiei, în situație de criză energetică și în corelare cu măsurile cuprinse în planurile de urgență aferente sectorului energetic.
Potrivit unui amendament la proiectul de lege, "prin rezerva tehnică se înțelege rezerva de putere asigurată cu scopul de a înlocui grupurile indisponibile pentru care există contracte de energie electrică sau de a fi la dispoziția operatorului de transport și sistem, Compania Națională de Transport al Energiei Electrice "Transelectrica" - S.A. pentru situații în care adecvanța Sistemului Electroenergetic Național nu poate fi asigurată prin piața de energie electrică".
Se interzice punerea în funcțiune de noi capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit sau huilă, cu excepția capacităților pentru care s-au emis licențe/permise anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, prevede proiectul.
Potrivit actului normativ, huila va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu la 31 decembrie 2032. Executarea lucrărilor de siguranță, a lucrărilor de închidere și de ecologizare a carierelor și minelor se finalizează până la aceeași dată.
Prin hotărâre a Guvernului, sunt stabilite programe de calificare și reconversie profesională privind personalul angajat în centrale electrice pe lignit și huilă pentru a asigura un grad cât mai ridicat de ocupare a forței de muncă disponibilizate ca urmare a măsurilor amintite.
Capacitatea totală instalată de energie electrică pe bază de lignit și huilă care va fi scoasă din exploatare treptat până cel târziu în anul 2032 este de 4920 MW, din care 3780 MW până la sfârșitul anului 2025, se mai arată în proiect.
Potrivit unui alt amendament, capacitățile energetice pe bază de huilă și lignit rămase disponibile la 31 decembrie 2021 se scot din exploatare treptat și se pot trece în rezerva tehnică la dispoziția dispecerului energetic național, potrivit prevederilor prezentei ordonanțe de urgentă, după cum urmează: până la sfârșitul anului 2022, 660 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit; până la sfârșitul anului 2025, alte 1425 MW de capacități de producție de energie electrică pe bază de lignit rămase; până cel târziu la sfârșitul anului 2032, capacități suplimentare de producție de energie electrică pe bază de lignit și huilă de 1140 MW.
Documentele justificative privind îndeplinirea obligației de scoatere din exploatare a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă și lignit rămase disponibile se comunică ministerului de resort de către operatorul economic care deține capacitățile în cauză, în termen de cinci zile de la emiterea acestora de către autoritățile competente.Trecerea în rezerva tehnică se face prin ordin al ministrului de resort, la solicitarea operatorului național de transport și sistem, în baza analizei de adecvanță elaborată de către acesta.
Rezerva tehnică constituită potrivit prevederilor legale este la dispoziția operatorului de transport și sistem, se utilizează la ordinul acestuia pentru a asigura adecvanța Sistemului Electroenergetic Național pe piața de energie electrică, etapizat până la data de 31 decembrie 2032, pentru următoarele situații: înlocuirea grupurilor indisponibile pentru care există contracte de energie electrică și cererea de energie electrică nu poate fi asigurată prin piața de energie electrică, iar în acest mod este afectat Sistemul Electroenergetic Național; este periclitată adecvanța Sistemului electroenergetic național în ceea ce privește piața de energie electrică; alte situații de forță majoră definite prin lege pentru care este necesară intervenția operatorului de transport și sistem pe piața de energie electrică, se precizează în proiect.
În vederea înlocuirii capacităților de producție a energiei electrice pe lignit și huilă care vor fi închise și pentru a nu fi pusă în pericol siguranța Sistemului Energetic Național, vor fi realizate noi capacități de producție, mai prevede proiectul.
Conform Planului de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, aprobat de către Comisia Europeană prin Decizia C(2022) 553 final din 26 ianuarie 2022, pentru care s-a obținut finanțare din Fondul de Modernizare în valoare de 897 milioane euro, cu participarea Complexului Energetic Oltenia vor fi realizate noi investiții în capacități pe gaze naturale și surse regenerabile de energie, după cum urmează: două grupuri pe gaze naturale "ready for hydrogen" de tip CCGT, cu o capacitate totală de 1.325 MW: Ișalnița: 850 MW - cu punere în funcțiune în 2026 - Turceni 475 MW - cu punere în funcțiune în 2026; opt parcuri fotovoltaice cu o capacitate totală de 735 MW - până în 2024.
Capacitatea de producere a energiei electrice pe baza de huilă din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, respectiv grupul energetic Paroșeni 4, cu o putere instalată de 150 MW, va asigura, până la finalul anului 2030, neutralizarea huilei rezultată ca urmare a lucrărilor de punere în siguranță a zăcămintelor de huilă.
Acordarea ajutoarelor de stat pentru rezerva tehnică pe bază de lignit, precum și pentru capacitatea de producere a energiei electrice pe baza de huilă se realizează prin hotărâri ale Guvernului, după autorizarea lor de către Comisia Europeană.
Nescoaterea din exploatare a capacităților de producție a energiei electrice pe baza de huilă și lignit la datele scadente prevăzute de proiectul de lege constituie contravenție și se sancționează cu amenda în cuantum de până la 5% din cifra de afaceri netă a operatorului economic care operează capacitățile de producție pe bază de huilă și lignit, care nu au fost scoase din exploatare la datele scadente, prevede documentul.
Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii prevăzute de proiect se fac de către reprezentații împuterniciți ai Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
USR: În plină criză energetică, PSD și PNL închid minele din România fără să pună alte capacități în loc
Formațiunea spunea înainte de votul final că forma pe care Coaliția de guvernare o vrea adoptată este mult mai restrictivă decât a cerut Comisia Europeană și a fost asumat de către România în PNRR.
"În timp ce în spațiul public susțin, doar pe vorbe, că își doresc ca România să devină independentă energetic și cu ajutorul cărbunelui, la vot demonstrează exact opusul", a transmis USR.
Partidul a propus o serie de amendamente care respectă acordurile deja încheiate cu reprezentanții Comisiei Europene, dar care presupun ca închiderea minelor si a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție. Amendamentele USR au fost respinse.
”Așa cum arată legea acum, PSD și PNL închid capacități de producere a energiei electrice înainte să puna ceva în loc și doar ne spun că "vom face”, dar nu vor să își asume asta prin lege, așa cum USR a insistat. Vom reintroduce astăzi la plen amendamentele USR, cu speranța că PSD și PNL vor avea decența să voteze în interesul României, nu doar al calculelor meschine de partid”, explică deputatul USR Radu Miruță.
Uniunea susține și că nimeni nu ne interzice să închidem ce avem doar după ce punem ceva în loc, dar PSD și PNL mint că acesta este un jalon PNRR.
"Putem bifa jalonul și dacă trecem în lege obligativitatea închiderii doar după ce o nouă capacitate de producție a fost pusă în funcțiune. Mai mult, în contextul crizei energetice, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru a deschide noi capacități de producție, bani pe care Guvernul trebuie să se ocupe să îi atragă", a conchis USR.
Ulterior, deputatul Miruță a declarat că formațiunea din care face partea luat decizia de a depune miercuri așa-numita lege a talionului în energie, care va avea o prevedere ce va interzice scoaterea din sistemul energetic românesc a unei capacități înainte ca o altă sursă de energie să poată produce aceeași cantitate de energie electrică.
"Vom vedea cum se vor poziția în fața acestei legi, ce vor încerca să mai ascundă, cum vor încerca să se mai scuze, cum vor încerca să-și acopere neputința. Nu au reușit să construiască nimic în România și vin și întorc capul în stânga și dreapta încercând să acuze diverse lucruri care nu au nicio corespondență în realitate", a explicat deputatul.
Formațiunea extrmistă AUR a condamnat decizia Coaliției PNL-PSD-UDMR și acuză că "ne vom transforma de bună voie într-un stat dependent de importurile de energie" pentru că "Guvernul elimină niste capacități reale și propune niște capacități potențiale asupra cărora nu își poate asuma răspunderea că vor fi și implementate".
Ministrul Energiei, Virgil Popescu: "NU închidem nicio Unitate de Producție a energiei electrice pe bază de cărbune, ci, din contră, investim în modernizare și ne pregătim pentru viitor".
Într-un mesaj postat pe Facebook, Popescu a declarat că prin această lege se instituie măsuri pentru atenuarea consecințelor sociale ale închiderii și conservării capacităților de producere a energiei electrice pe bază de lignit și huilă și a carierelor și minelor aferente, stabilirea surselor de finanțare a măsurilor de ajutor de stat, precum și a măsurilor pentru coordonarea și implementarea procesului de decarbonizare.
România și-a asumat 6 tipuri de reforme prin PNRR în sectorul energetic
Componenta PNRR asumată de țara noastră pentru sectorul energetic conține 6 tipuri de reforme și 6 investiții, iar bugetul total alocat este de 1,6 miliarde euro.
Comentarii