Președintele Klaus Iohannis a promulgat luni proiectul de lege privind înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale și stabilirea unor măsuri instituționale referitoare la gestionarea schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea industriei.

Pe 26 septembrie, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional acest proiect. Inițiativa adoptată este pentru aprobarea OUG 39 din 24 mai 2023 privind înființarea Oficiului de Film și Investiții Culturale.

Potrivit proiectului, furnizorul schemei de ajutor de stat va fi Ministerul Culturii, iar administratorul acesteia va fi Oficiul de Film și Investiții Culturale, instituție publică de cultură având personalitate juridică, subordonată Ministerului Culturii, finanțată din venituri proprii și subvenții acordate de la bugetul de stat, prin fuziune prin contopire a Studioului de Creație Cinematografică din București și a Studioului VIDEO ART, instituții publice cu personalitate juridică, aflate tot în subordinea Ministerului Culturii, care se desființează.

Funcția de manager (director general) a noii instituții se asimilează cu cea de manager de instituții de spectacole sau concerte de importanță națională, la fel și restul funcțiilor de conducere.

În iunie, când Guvernul a a lansat în consultare publică OUG, ministrul Culturii, Raluca Turcan, spunea că noua instituție va reprezenta "un pas esențial" pentru atragerea investițiilor naționale și străine în acest sector.

Ea mai spunea că va discuta cu partenerii internaționali și naționali din domeniu pentru "repornirea în cele mai bune condiții a industriei cinematografice.