În calitate de cameră decizională, Senatul a adoptat marți legea privind statutul magistraților. Modificările controversate au fost votate de senatorii PSD, ALDE și UDMR, în timp ce opoziția a protestat și a părăsit sala.

În condițiile în care Opoziția părăsise sala de plen, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind Statului magistraților a fost adoptat cu unanimitate de voturi - 80 de voturi "pentru".

Potrivit Mediafax, mai multe amendamente respinse în Camera Deputaților au fost adoptate la Senat.

Astfel, potrivit unui amendament al senatorului Șerban Nicolae - respins de Camera Deputaților, dar aprobat de Senat - după ce prejudiciul cauzat de o eroare judiciară a fost acoperit de stat, Ministerul Finanțelor Publice se întoarce în mod obligatoriu pe cale judiciară împotriva judecătorului sau procurorului care a determinat eroarea judiciară.

Diferența față de actuala lege este sintagma "se întoarce în mod obligatoriu", față de "se poate îndrepta", cum prevede legea 303.

O altă modificare este aceea că "termenul de prescripție a dreptului la acțiune al statului prevăzut la alin 8 este de un an, de la data când a fost achitat integral prejudiciul" față de "termenul de prescripție a dreptului la acțiune în toate cazurile prevăzute de prezentul articol este de un an".

Protestul Opoziției

Senatorul liberal Mario Oprea a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței Senatului a primelor două puncte, respectiv modificarea legilor 303 și 304, invocând o prevedere a Regulamentului Senatului potrivit căreia raportul comisiei de specialitate se difuzează și se transmite senatorilor cu trei zile lucrătoare înainte de dezbatere. El a precizat că senatorii au primit raportul în cursul zilei de marți, la ora 10:25.


La rândul său, senatorul PMP Traian Băsescu a propus scoaterea de pe ordinea de zi în această sesiune a tuturor legilor care vizează justiția.

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru redactarea unui raport suplimentar.

Ședința de plen a Senatului a fost suspendată pentru o scurtă perioadă, ca urmare a faptului că senatorii USR au ocupat tribuna centrală a sălii de plen, întrerupând discursul lui Călin Popescu Tăriceanu. Senatorii USR au afișat bannere pe care scria ”Toți pentru Justiție”.

În cele din urmă, formațiunile din Opoziție au plecat din plen, iar ședința a fost reluată.

Între timp, pe Facebook se fac apeluri pentru a ieși din nou în stradă. Pentru prima dată, studenții au anunțat că se alătură protestelor: "Modificările impuse în Parlament la Legile justiției, precum și cele ce se doresc a fi făcute în cazul Codul Penal, respectiv a Codului de procedură penală, sunt fără precedent și strigătoare la cer. Se dorește distrugerea completă a tot ceea ce presupune un stat de drept. Practic, prin inconștiența și incompetența de care au dat dovadă parlamentarii, România hoților și nelegiuiților va deveni România noastră. Iar studenții nu acceptă o astfel de Românie!"