Premierul Viroica Dăncilă a anunțat miercuri că Executivul va adopta OUG pentru modificarea legii referendumului, acuzând opoziția că dezinformează cu privire la unele prevederi din proiect.

"Am observat că au fost foarte multe discuții legate de unele aspecte din OUG care completezeă legislația referendumului. Este încă o dovadă că dezinformarea din partea opoziției funcționează și că unii aleg minciuna în locul adevărului. În realitate, actul normativ stabilește doar detaliile tehnice care să asigure derularea corectă, transparentă a procesului electoral. Ministerele au dat aviz pe stabilirea măsurilor, iar actul normativ nu conține niciun fel de modificare legată de îngrădirea unui drept", a spus premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Ce prevedea inițial proiectul de OUG postat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP):

Procentul de 30% de prezență necesar pentru validarea referendumului se calculează raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Prin această modificare, referendumul pe justiție ar putea fi mai greu de validat, în condițiile în care numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste. 

Alineatele (2) și (3) ale articolului 5 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(2) Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puțin 30% din numărul persoanelor înscrise în Registrul electoral la data votării.

(3) Rezultatul referendumului este validat dacă opțiunile valabil exprimate reprezintă cel puțin 25% din cei înscriși în Registrul electoral la data votării.”

Ulterior, printr-o actualizare a proiectului, prevederea care modifică pragul de 30% a fost eliminată. (ultima formă a proiectului poate fi consultată AICI)

De asemnenea, a fost scoasă și prevederea prin care autoritățile publice erau obligate să nu se pronunțe pro sau contra referendumului.

+++

Ultimele date ale AEP arată că numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Dintre aceștia, 18.266.936 au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS.