Lia Olguța Vasilescu anunță posibila creștere a salariului minim de la 1 noiembrie
Ministrul muncii a anunțat că ar putea introduce până la sfârșitul anului și o diferențiere a salariului minim în funcție de vechime sau nivelul de studii.
„După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoză, [Ministerul Muncii și Justiției Sociale] lucrează la creșterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an și la diferențierea salariului minim în funcție de studii sau vechimea de peste 15 ani”, a scris, într-o postare pe Facebook, Lia Olguța Vasilescu.
Ministrul a postat analiza Comisiei de Prognoză și calendarul creșterilor, în care este menționată propunerea privind „creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.080 de lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018”.
În plus, documentul prevede introducerea unui salariu de bază minim brut pe țară garantat la nivelul de 2.350 lei/ lună pentru angajații pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare, creșterea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată la nivelul de 2.350 lei/lună, pentru angajații cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018. și introducerea în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată/câștig salarial mediu brut la cel puțin 45%, începând cu 2020.
Vasilescu a reacționat la informațiile privind înghețarea salariilor din sectorul bugetar. „Așa cum nu ne-am blocat până acum și cum am găsit fondurile necesare plății pensiilor și salariilor, așa se va întâmpla și anul viitor. Legea salarizării se va aplica așa cum a fost ea adoptată de parlament, chiar dacă lunile acestea a mai existat un scenariu și anume să se aplice direct grila din 2022 în 2020, așa cum au solicitat, în mod repetat, mai multe federații sindicale. Considerăm însă că legea trebuie aplicată așa cum a fost adoptată de parlament și cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 și creștere anuală cu 25 la sută din diferență până la grila din 2022”, a spus Lia Olguța Vasilescu.
Guvernul a transmis Comisiei Europene un document în care menționează că va îngheța salariile din 2019 la nivelul din 2018 și că va amâna plata unor drepturi cu impact asupra deficitului bugetar, la fel ca în alți ani. Ministrul finanțelor, Eugen Teodorovici, a confirmat informațiile din document, precizând că este o variantă de lucru, care ar include și posibilitatea ca legea salarizării să se aplice mai devreme.
de gea ba 23 Oct 2018 15:13
Daca oricum nu mai sunt bani, ce mai conteaza ca este 100, 1000 sau 1 milion ?