Camera Deputaților a adoptat, marți, în unanimitate, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD privind eliminarea unor taxe nefiscale, printre care și cea radio-tv. PNL amenință însă că o va contesta la CCR.

Legea a trecut cu 225 de voturi, fiind unanimitate. Pentru proiect au votat inclusiv liberalii, care au anunțat că legea, "în ansamblu", este bună, dar critică eliminarea unor taxe, precum cea a taxei radio-tv, și a celei pentru pașapoartele temporare, care ar încuraja eliberarea lor și ar putea crea probleme pentru regimul vizelor în state precum SUA și Japonia, scrie News.ro.

Cererea de reintroducere a prevederii privind eliminarea taxei radio-tv a fost făcută de liderul PSD, Liviu Dragnea, în timpul dezbaterilor din plen de marți. Prin vot, deputații au votat practic renunțarea la articolul privind eliminarea taxei radio-tv. Propunerea nu a întrunit numărul necesar de voturi, astfel încât s-a votat din nou forma inițială a legii, așa cum a venit de la Senat, în care este prevăzută eliminarea taxei radio-tv.

Deputatul PNL Andreea Paul a acuzat că "nu există artist mai mare decât PSD în a-i păcăli pe români", încercând să îl critice pe Liviu Dragnea pentru această schimbare a legii, însă președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, i-a tăiat microfonul.

În discursul său anterior solicitării, Liviu Dragnea a criticat faptul că sunt probleme în managementul instituțiilor publice de presă, iar taxa radio-tv trebuie eliminată, în pregătirea unor schimbări mai ample în SRTv și SRR, precum introducerea concursurilor pentru posturile de conducere.

Deputații din Comisia de buget-finanțe au dat, luni, raport favorabil proiectului de lege privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, propus de PSD, dar articolul care prevede eliminarea taxei radio-tv a fost scos din proiect. Eliminarea a fost făcută prin votul tuturor grupurilor parlamentare, inclusiv PSD.

Liviu Dragnea a spus, marți, că, în pofida înțelegerii de luni, taxa radio-TV trebuie, totuși, eliminată.

Legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Guvernul și PNL vor să atace legea la CCR

Imediat după ce au votat legea, liberalii au anunțat că vor uza de toate căile legale pentru a o bloca din cauza eliminării taxei Radio-TV, inclusiv prin atacarea la Curtea Constituțională. Andreea Paul a subliniat că eliminarea taxei duce la aservirea politică a instituțiilor publice de presă.

Nu este prima dată când liberalii contestă o lege pe care au votat-o în Parlament.

Pe 13 octombrie, Grupul PNL din Senat a depus la Curtea Constituțională o contestație la legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale, după ce cu o săptămână înainte mai mulți deputați liberali dăduseră un vot pozitiv.

Și Guvernul se gândește la această posibilitate, ministrul Finanțelor, Anca Dragu, precizând că sursa de finanțare lipsește.

"Analizăm această opțiune (de sesizare a Curții Constituționale - n.r.). Pot să vă spun că impactul global este de 1,6 miliarde lei, fără indicarea sursei de finanțare așa cum prevede legea responsabilității fiscale, legea finanțelor publice și chiar Constituția. La nivelul Guvernului susținem eliminarea unor taxe, acesta a fost și punctul nostru de vedere, dar acolo unde era un efort financiar rezonabil și pe care îl puteam susține în 2017", a spus Dragu, scrie Agerpres.

Potrivit acesteia, pentru taxa radio-tv impactul ar fi de circa 600 milioane lei.