Președintele PSD susține, la doar o zi după ce a confirmat negocierile privind liste comune cu PNL la alegerile din 2024, că social-democrații vor să dea viitorul președinte al României. Scenariul nu e deloc pe placul PNL.

„Cine va da prezidențiabilul, dacă PNL și PSD vor candida pe liste comune la alegerile din 2024?”, a fost întrebarea pusă de mulți deputați și senatori, la doar o zi după ce Libertatea a dezvăluit negocierile PSD - PNL pentru alegerile din 2024.

Pe holurile Parlamentului, subiectul listelor comune este des menționat. Unii sunt interesați de listele pentru europarlamentare, alții de locale sau parlamentare. Toți par preocupați de viitorul președinte. În grupuri de doi, trei sau patru deputați sau senatori se discută despre cum s-ar putea realiza alianța. Unii se alătură discuției, alții pleacă, dar tema centrală privind candidaturile nu se schimbă, scrie Libertatea.

Lucian Bode este luat cu asalt de mai mulți liberali care îi cer explicații. Secretarul general al PNL îi liniștește și le dă asigurări că decizia va fi luată doar în forurile interne de partid.

Deputatul Robert Sighiartău este indicat în PNL drept un lider al celor revoltați, al celor care se opun listelor comune cu PSD.

„Nu vor fi liste comune cu PSD, vă asigur”, le spune Sighiartău unor colegi de partid.

Nici în tabăra social-democraților lucrurile nu sunt liniștite.

„Dacă nu se fac liste comune, eu aveam deja antamați zece primari de la PNL. Dacă vom candida împreună, nu mai vin primarii PNL la PSD. E șansa să arătăm că PNL este pe locul trei, dacă nu pe locul patru”, susține un deputat PSD.

Un lider de la vârful PSD vine cu un alt mesaj privind negocierile.

„Să fie clar, listele comune sunt o opțiune. Vom lua decizia după angajarea răspunderii Guvernului. PNL trebuie să fie conștient, nu putem să vorbim de paritate. Nu se poate purta o discuție cu 1 – 1 pe liste. Discuția poate începe de la 60% pentru PSD și 40% pentru PNL. E realitatea din sondaje”, explică liderul social-democrat.

Articolul pe larg poate fi citit AICI.