Liderii PSD au decis miercuri, în ședința CEx, retragerea sprijinului politic pentru ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, după ședința conducerii social-democraților.

UPDATE

Premierul Viorica Dăncilă i-a transmis miercuri seară președintelui Iohannis propunerea de revocare a ministrului Justiției, Tudorel Toader, și demisiile ministrilor Fondurilor Europene și pentru Românii de pretutindeni, Rovana Plumb, respectiv Natalia Intotero, anunță Guvernul. 

+++


Informația că PSD nu îl mai susține pe Tudorel Toader a fost confirmată și de liderul PSD, Vrancea, Marian Oprișa, și de liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Toți membrii CEx au votat pentru plecarea lui Toader din Guvern, cu excepția lui Dumitru Buzatu.

Cu toate că premierul Viorica Dăncilă nu voia ca Tudorel Toader să plece, aceasta a votat până la urmă pentru.

„În urma unor nemulțumiri ale colegilor și probleme ridicate de colegii miniștri, s-a votat și s-a acceptat demiterea domnului Tudorel Toader. Eu sper să fie dublate și de demisie. Voi avea o discuție cu domnul Toader. El ar trebui să își dea demisia”, a declarat premierul Dăncilă.

Ea a reușit, în schimb, să convingă conducerea PSD să meargă pe varianta propusă de ea, remanierea guvernamentală, ceea ce înseamnă că e nevoie de semnătura președintelui Klaus Iohannis, și nu pe restructurare așa cum dorea Liviu Dragnea.

Dacă însă președintele nu va semna rapid sau va respinge propunerile, premierul Dăncilă va recurge la restructurarea guvernului, comasând câteva portofolii. 

Despre propunerea pentru ministerul românilor de pretutindeni, premierul a spus despre Tit Brăiloiu că: „A stat mult timp în Spania, deci pot să spun că deja cunoaște problemele românilor din diaspora". 

„Eu nu știu ce opinie va avea următorul ministru al Justiției, eu îi voi cere ceea ce am cerut tuturor miniștrilor: să pună în aplicare programul de guvernare. Pentru mine, ca prim-ministru, este important ca fiecare punct al programului de guvernare să fie pus în practică", a mai explicat premierul, întrebată ce se întâmplă dacă nici viitorul ministru nu va adopta OUG pe justiție.

În locul lui, CEx al PSD l-a ales pe Eugen Nicolicea. Totodată, Oana Florea ar urma să fie ministru al Fondurilor Europene, în locul Rovanei Plumb, iar Tit Brăiloiu la Românii de pretutindeni, în locul Nataliei Intotero. 

Viorica Dăncilă a mai explicat că îl va suna pe președintele Klaus Iohannis astăzi și îi va trimite nominalizările pe care PSD le are pentru ministere, sperând că acesta le va accepta.

La rândul său, Liviu Dragnea, a declarat că noul ministru trebuie să rezolve blocajele din minister cu privire la avizarea sau unor acte normatice care țin de programul de guvernare. „Că aceste blocaje au fost sau nu din cauza domnului Toader sau nu, nu avem de unde să știm. Ăsta e primul lucru care i s-a cerut domnului Nicolicea", a spus Dagnea.

El a mai precizat că s-au acumulat „foarte multe nemulțumiri la adresa lui Toader din două motive: supărările miniștrilor că se tot întârzia avizarea la MJ și doamna prim-ministru a fost nevoită de multe ori să intervină, și faptul că s-a discutat foarte mult despre eventualitatea inițierii unei OUG fără să facă nimic, lungind această discuție trei, patru luni de zile”. 

Liderii PSD sunt nemulțumiți de refuzul lui Tudorel Toader de a adopta ordonanțele privind modificarea codurilor penale și contestația în anulare.