Liderul grupului deputaților PSD, Alfred Simonis, a susținut luni că după 15 mai în România nu vor mai fi restricții, pentru că Guvernul a trimis în Parlament foarte târziu proiectul de lege privind situația de alertă.

"Orban și miniștrii dânsului se contrazic de două săptămâni cu privire la relaxarea unor măsuri, însă românii nu știu ce se va întâmpla după 15 mai. Astăzi l-am auzit pe premier sunând că au depus un proiect de lege care așteaptă să fie trecut de urgență prin Parlament în ziua de joi, astfel încât vineri să fie promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial. Simt nevoia să îi spun premierului (...) că habar n-are cunoștințe elementare cu privire la Constituție. Articolul 84 din Constituție spune că după adoptarea proiectului de lege în cele două camere ale Parlamentului este nevoie de un termen de două zile pentru a lăsa timp de contestare la Curtea Constituțională. După aceste două zile, după ce președintele promulgă, e nevoie de trei zile pentru a intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Acest lucru înseamnă că, practic, din data de 15 mai nu vom mai avea niciun fel de restricții în România, pentru că acest Guvern, în loc să se ocupe din timp de redactarea și de depunerea unui proiect de lege în acest sens, pierde vremea angajând chelneri șefi de spitale", a spus Simonis, citat de Agerpres.

El a adăugat că Guvernul a refuzat constant în ultimele două săptămâni să dialogheze cu Parlamentul.

"Faptul că sunt incompetenți este extrem de grav, faptul că sunt și făloși și nu încearcă să comunice cu cei care se pricep la legislație este cu atât mai grav. Guvernul ne cere de asemenea să votăm această stare de alertă. Trebuie să vedem în primul rând dacă se respectă drepturile și libertățile cetățenești. De asemenea, trebuie să vedem dacă nu se dă drumul din nou liber la achiziții făcute de la clientela de partid, cum există exemple numeroase în acest sens, la prețuri trucate. Cel mai grav este faptul că după 15 mai, din cauza incompetenței criminale a Guvenului, românii vor putea să iasă pe stradă fără restricții și fără să știe ce trebuie să respecte", a menționat el.

Ce prevede proiectul de lege care reglementează starea de alertă

Mai mult pe EurActiv »