Președintele PPE, Joseph Daul, își exprimă îngrijorarea față de metodele folosite de PSD, precizând că adoptarea acestor legi nocive în mijlocul nopții contravine tuturor principiilor democrației și transparenței.

"Sunt îngrijorat față de cei mai recenți pași ai Guvernului socialist din România care slăbesc sistemul de justiție prin intermediul unei ordonanțe de urgență privind dezincriminarea abuzului în serviciu, precum și printr-un proiect de lege privind grațierea. Adoptarea acestor legi nocive în mijlocul nopții contravine tuturor principiilor democrației și transparenței.Sistemul de justiție din România a devenit, în ultima vreme, independent și transparent, iar Guvernul României încearcă acum să-l slăbească. Justiția trebuie să servească, în primul rând, poporul, nu pe politicienii corupți", afirmă Daul, potrivit unui comunicat.

Ordonanța adoptată marți nu servește poporul și nici nu este în acord cu un sistem de justiție independent.

"Din contră, slăbește justiția și subminează încrederea oamenilor în instituțiile statului.Lupta anticorupție trebuie să continue. Un guvern care slăbește lupta anticorupție acționează împotriva intereselor oamenilor", spune Daul, precizând că Partidul Popular European "se solidarizează cu cetățenii din România, cu sistemul de justiție care își îndeplinește datoria și cu toate instituțiile și forțele politice care apără statul de drept".