Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat că sâmbătă i-a fost refuzat accesul în Ucraina, fără nicio explicaţie clară. El l-a informat pe ministrul român de Externe despre această situaţie și va solicita explicaţii Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.

”În această dimineaţă m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deşteptătorul, iar la ora trei eram deja în maşină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noştri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine şi, desigur, aş fi vorbit despre drumul comun pe care comunităţile naţionale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste şi aş fi vorbit şi despre provocările cu care ne confruntăm. Aş fi făcut toate acestea dacă autorităţile ucrainene mi-ar fi permis să intru în ţară după o oră de aşteptare şi verificare la frontieră”, a scris pe Facebook Kelemen Hunor.

”Mi-au comunicat doar, pur şi simplu, că nu pot intra în ţară. În aceste condiţii pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor şi simpatizanţilor acesteia şi, în acelaşi timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînţeles, am informat ministrul român de externe despre incident şi mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi voi cere o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi”, a mai scris Kelemen Hunor.

Autorităţile ucrainiene au confirmat neoficial interdicţia de intrare în ţară a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, fără argumente suplimentare. Potrivit site-ului de ştiri index.hu, în baza de date a autorităţilor ucrainiene figura interdicţia de intrare în ţară pentru Kelemen Hunor. Decizia în aceste chestiuni se ia central, la Kiev, şi nu la punctele de trecere a frontierei. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a fost ţinut la graniţă o oră înainte de a i se comunica interdicţia. Alte două persoane care îl însoţeau, şi-au putut continua drumul. Kelemen Hunor şi însoţitorii lui urmau să participe la festivităţile care marcau 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Culturale a Maghiarilor din Ucraina, scrie index.hu, potrivit corespondentului Digi24 la Budapesta.