Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că sâmbătă i-a fost refuzat accesul în Ucraina, fără nicio explicație clară. El l-a informat pe ministrul român de Externe despre această situație și va solicita explicații Ambasadei Ucrainei la București.

”În această dimineață m-am trezit cu câteva ore mai devreme ca de obicei. La 2.15 a sunat deșteptătorul, iar la ora trei eram deja în mașină, în drum spre Ucraina. Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noștri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înființarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. Am vrut să transmit personal urările mele de bine și, desigur, aș fi vorbit despre drumul comun pe care comunitățile naționale maghiare din Bazinul Carpatic l-au parcurs de la căderea dictaturilor comuniste și aș fi vorbit și despre provocările cu care ne confruntăm. Aș fi făcut toate acestea dacă autoritățile ucrainene mi-ar fi permis să intru în țară după o oră de așteptare și verificare la frontieră”, a scris pe Facebook Kelemen Hunor.

”Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară. În aceste condiții pot doar să transmit de aici, cele mai bune urări Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică, membrilor și simpatizanților acesteia și, în același timp, îi asigur pe maghiarii din Transcarpatia de solidaritatea UDMR. Bineînțeles, am informat ministrul român de externe despre incident și mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la București și voi cere o explicație pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi”, a mai scris Kelemen Hunor.

Autoritățile ucrainiene au confirmat neoficial interdicția de intrare în țară a președintelui UDMR, Kelemen Hunor, fără argumente suplimentare. Potrivit site-ului de știri index.hu, în baza de date a autorităților ucrainiene figura interdicția de intrare în țară pentru Kelemen Hunor. Decizia în aceste chestiuni se ia central, la Kiev, și nu la punctele de trecere a frontierei. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a fost ținut la graniță o oră înainte de a i se comunica interdicția. Alte două persoane care îl însoțeau, și-au putut continua drumul. Kelemen Hunor și însoțitorii lui urmau să participe la festivitățile care marcau 30 de ani de la înființarea Uniunii Culturale a Maghiarilor din Ucraina, scrie index.hu, potrivit corespondentului Digi24 la Budapesta.