#EuropeanParliamentLiderul USR se duce la Bruxelles să discute despre asaltul asupra legilor Justiției
Dan Barna a anunțat luni că în următoarele trei zile va avea mai multe întâlniri cu oficiali ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene și ai Consiliului UE.
"Printre discuțiile programate vor fi și cele cu reprezentanții unor formațiuni politice europene, unde, firește cel mai important subiect va fi cel al asaltului asupra legilor justiției, dat în România de coaliția de guvernare", a scris președintele USR, Dan Barna, pe Facebook.
"Deși coaliția PSD-ALDE a încercat să-l expedieze în zona neclarităților superficial explicate, subiectul a făcut obiectul unei dezbateri consistente în cadrul Parlamentul European și, de asemenea, a fost temei pentru ca liderii europeni să-i transmită domnului Dragnea o mulțime de semnale de avertizare în ultimul an. Dacă la asta adăugăm și reacția recentă a domnului Gunther Kirchbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, care cere chiar declanșarea procedurii de activare a art. 7 din Tratatul UE, în timp ce chiar liderii de la Bruxelles vorbesc de potențiala condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept, (element nesusținut de vreo prevedere a tratatelor), avem dimensiunea necesității menținerii unei justiții funcționale în România",
a mai scris Barna.
Liderul USR consideră că această vizită e un bun prilej ca formațiunea pe care o conduce "să-și reafirme atașamentul ferm față de respectarea valorilor europene și dorința de a face tot ce-i stă în putere pentru ca România să nu derapeze nicio clipă de la ele sau de la angajamentele pe care ni le-am luat în momentul aderării la Uniunea Europeană".
Conform unui comunicat al Guvernului, vizita are ca obiectiv principal intensificarea dialogului prim-ministrului și al Guvernului României cu instituțiile europene, la cel mai înalt nivel, în perspectiva preluării de către România a Președinției Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.
Premierul Viorica Dăncilă va prezenta prioritățile României pentru perioada următoare, cu accent pe principalele dosare europene. Astfel, vor fi abordate subiecte precum viitorul cadru financiar multianual al Uniunii post-2020, inclusiv în ceea ce privește rolul României în negocierile viitoare. Prim-ministrul va sublinia importanța pe care România o acordă menținerii unor alocări importante pentru politica de coeziune și cea agricolă.
Joia trecută, premierul a declarat la Antena 3 că și-a propus ca Bruxellesul să fie informat corect, adică să primească informațiile de la Guvern.
Ea consideră că unii eurodeputați români denigrează România la Bruxelles, Dăncilă nominalizând-o în acest context pe Monica Macovei.
Europarlamentarul PSD Răzvan Popa are și el o problemă cu Monica Macovei. Condamnând scrisoarea lui Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, prin care îi cere lui Juncker să nu ridice MCV-ul în cazul României și să se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE, în cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, Popa evocă prietenia parlamentarului german cu Monica Macovei.
Subliniind că scrisoarea conține "minciuni ce sunt folosite pentru a face recomandări, așa cum este eventuala Activare a articolului 7 din Tratatul de aderare la UE, de neacceptat din partea unui politician dintr-un stat membru al Uniunii", Răzvan Popa susține că Gunther Krichbaum este cunoscut pentru două lucruri:
"pentru ostilitatea nedisimulată față de România, chiar ură aș spune, și pentru prietenia cu Monica Macovei, eurodeputatul român care a acționat ani de zile la nivelul Parlamentului European doar împotriva intereselor naționale".
"Chiar dacă pe fond atitudinea parlamentarului german nu surprinde, totuși acțiunea de acum depășește linii roșii pe care un politician dintr-un stat membru al UE nu ar trebui să le depășească. Domnul Krichbaum pur și simplu minte în scrisoarea sa și face Comisiei Europene recomandări inacceptabile pentru pedepsirea unui alt stat, bazându-și aceste recomandări tocmai pe minciunile pe care le proferează către oficialii europeni. Cred că este timpul ca astfel de atitudini să aibă parte de reacții ferme din partea României. România este un partener onest al tuturor țărilor din Uniunea Europeană, o țară care respectă celelalte state din UE", mai spune europarlamentarul PSD.
Comentarii