Dan Barna a anunţat luni că în următoarele trei zile va avea mai multe întâlniri cu oficiali ai Parlamentului European, ai Comisiei Europene şi ai Consiliului UE.

"Printre discuțiile programate vor fi și cele cu reprezentanții unor formațiuni politice europene, unde, firește cel mai important subiect va fi cel al asaltului asupra legilor justiției, dat în România de coaliția de guvernare", a scris preşedintele USR, Dan Barna, pe Facebook.

 

"Deși coaliția PSD-ALDE a încercat să-l expedieze în zona neclarităților superficial explicate, subiectul a făcut obiectul unei dezbateri consistente în cadrul Parlamentul European și, de asemenea, a fost temei pentru ca liderii europeni să-i transmită domnului Dragnea o mulțime de semnale de avertizare în ultimul an. Dacă la asta adăugăm și reacția recentă a domnului Gunther Kirchbaum, președintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag, care cere chiar declanșarea procedurii de activare a art. 7 din Tratatul UE, în timp ce chiar liderii de la Bruxelles vorbesc de potențiala condiționare a fondurilor europene de respectarea statului de drept, (element nesusținut de vreo prevedere a tratatelor), avem dimensiunea necesității menținerii unei justiții funcționale în România",

 

a mai scris Barna.

Liderul USR consideră că această vizită e un bun prilej ca formaţiunea pe care o conduce "să-și reafirme atașamentul ferm față de respectarea valorilor europene și dorința de a face tot ce-i stă în putere pentru ca România să nu derapeze nicio clipă de la ele sau de la angajamentele pe care ni le-am luat în momentul aderării la Uniunea Europeană".

Şi premierul Viorica Dăncilă se va afla marţi şi miercuri la Bruxelles, având programate întâlniri cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, cu liderul Comisiei, Jean-Claude Juncker, dar şi cu comisarul pentru Politici Regionale, Corina Creţu.

Conform unui comunicat al Guvernului, vizita are ca obiectiv principal intensificarea dialogului prim-ministrului şi al Guvernului României cu instituţiile europene, la cel mai înalt nivel, în perspectiva preluării de către România a Preşedinţiei Consiliului UE, de la 1 ianuarie 2019.

Premierul Viorica Dăncilă va prezenta priorităţile României pentru perioada următoare, cu accent pe principalele dosare europene. Astfel, vor fi abordate subiecte precum viitorul cadru financiar multianual al Uniunii post-2020, inclusiv în ceea ce priveşte rolul României în negocierile viitoare. Prim-ministrul va sublinia importanţa pe care România o acordă menţinerii unor alocări importante pentru politica de coeziune şi cea agricolă.

Joia trecută, premierul a declarat la Antena 3 că și-a propus ca Bruxellesul să fie informat corect, adică să primească informațiile de la Guvern.

Ea consideră că unii eurodeputaţi români denigrează România la Bruxelles, Dăncilă nominalizând-o în acest context pe Monica Macovei.

Europarlamentarul PSD Răzvan Popa are şi el o problemă cu Monica Macovei. Condamnând scrisoarea lui Gunther Krichbaum, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Bundestag, prin care îi cere lui Juncker să nu ridice MCV-ul în cazul României şi să se ia în considerare inițierea procedurii de activare a articolului 7 din Tratatul UE, în cazul unor noi atacuri asupra independenței sistemului judiciar, Popa evocă prietenia parlamentarului german cu Monica Macovei.

Subliniind că scrisoarea conţine "minciuni ce sunt folosite pentru a face recomandări, aşa cum este eventuala Activare a articolului 7 din Tratatul de aderare la UE, de neacceptat din partea unui politician dintr-un stat membru al Uniunii", Răzvan Popa susţine că Gunther Krichbaum este cunoscut pentru două lucruri:

 

"pentru ostilitatea nedisimulată faţă de România, chiar ură aş spune, şi pentru prietenia cu Monica Macovei, eurodeputatul român care a acţionat ani de zile la nivelul Parlamentului European doar împotriva intereselor naţionale".

 

"Chiar dacă pe fond atitudinea parlamentarului german nu surprinde, totuşi acţiunea de acum depăşeşte linii roşii pe care un politician dintr-un stat membru al UE nu ar trebui să le depăşească. Domnul Krichbaum pur şi simplu minte în scrisoarea sa şi face Comisiei Europene recomandări inacceptabile pentru pedepsirea unui alt stat, bazându-şi aceste recomandări tocmai pe minciunile pe care le proferează către oficialii europeni. Cred că este timpul ca astfel de atitudini să aibă parte de reacţii ferme din partea României. România este un partener onest al tuturor ţărilor din Uniunea Europeană, o ţară care respectă celelalte state din UE", mai spune europarlamentarul PSD.