Ligia Deca, actuală consilieră a lui Klaus Iohannis la Departamentul Educație și Cercetare, dar și o apropiată a acestuia, a fost votată luni de conducerea PNL pentru funcția de ministru al Educației, a anunțat premierul Nicolae Ciucă.

UPDATE 

Președintele Klaus Iohannis a și semnat decretul de numire a Ligiei Deca în funcția de ministru al Educației, iar de la ora 18:00 are loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură, la Palatul Cotroceni. 

+++


Anunțul a fost făcut de liderul PNL, premierul Nicolae Ciucă, la finalul ședinței. La declarațiile de presă a fost prezentă și Ligia Deca și a ținut să mulțumească PNL pentru că a nominalizat-o în funcție.

"Interpretez încrederea primită ca o misiune în acest sens. Am contribuit la realizarea România educată și vreau să îl duc mai departe", a spus Deca.

Ea a mai spus că România are nevoie de o transparență a lucrărilor din domeniul universitar, inclusiv a celor de doctorat.

Înainte, Nicolae Ciucă i-a mulțumit lui Sorin Cîmpeanu pentru ce a făcut.

De asemenea, Ciucă a catalogat demisia lui Cîmpeanu ca fiind un "sacrificiu" pentru ca pachetul legilor educației să meargă mai departe.

Întrebat dacă nu crede că Sorin Cîmpeanu trebuia să demisioneze, el a spus că trebuie făcută diferența între "o acuză și eticheta de vinovat".

+++

Ligia Deca a fost numită consilier de stat la data de 29 iunie 2015, iar pe 23 decembrie 2019 a fost numită în funcția de consilier prezidențial. Ea a participat la elaborarea proiectului "România educată", criticat atât de mediul academic, cât și de societatea civilă.

Liberalii s-au reunit luni în ședința Biroului Politic Național al partidului, iar Ligia Deca a venit și ea la întâlnirea care a avut loc la grupul parlamentar al PNL din Camera Deputaților.

Anterior, Ligia Deca a fost alături de Klaus Iohannis deschiderea anului universitar 2022-2023 de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București.

Cine este Ligia Deca

Ligia Deca (n. 1982) este doctor în științe politice, titlu acordat în 2016 de către Universitatea din Luxemburg și absolventă a unui program postdoctoral la New Europe College. În perioada 2010-2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, gestionând procesul de organizare a Conferinței miniștrilor educației din statele membre ale European Higher Education Area (aprilie 2012).

În perioada 2012-2015, a fost expert în domeniul politicilor publice în cadrul Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și cadru didactic asociat  la Universitatea de Vest Timișoara (2014-2015) și SNSPA (2019-2021).

Autoare și coautoare a numeroase articole și studii publicate în reviste de prestigiu din domeniul politicilor educaționale, cu o activitate științifică ce a vizat subiecte variate, de la internaționalizarea educației superioare la practicile educaționale de adaptare la contextul pandemiei COVID-19, Ligia Deca a colaborat, în calitate de expert, cu EQAR, DAAD, Consiliul Europei, Comisia Europeană etc. În 2014, a fost invitată să facă parte din Grupul de Experți „Știința în educație” înființat la inițiativa Comisiei Europene. În perioada 2017-2020, a fost membru al Boardului Executiv al Comisiei Fulbright în România. (sursa: presidency.ro)