Sevil Shhaideh, respinsă de Iohannis pentru funcția de premier, va fi vicepremier. Unul dintre autorii episodului „Marțea Neagră” va conduce Justiția. Meleșcanu revine la Externe. La Interne Dragnea a pus fostul consilier juridic de la CJ Teleorman.

Guvernul condus de Sorin Grindeanu va avea 24 de miniștri și 2 miniștri delegați. ALDE are patru fotolii ministeriale.

Una dintre cele mai importante modificări față de actualul Cabinet este comasarea Fondurilor Europene cu Dezvoltarea Regională, sub conducerea lui Sevil Shhaideh - prima propunere de premier a lui Liviu Dragnea - care va avea și rol de vicepremier.

A doua poziție de vicepremier revine ALDE și va fi ocupată de copreședintele partidului Daniel Constantin, care va fi și ministru al mediului în Guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Lista Guvernului:

  • Viceprim-ministru și Ministru al Dezvoltării Regionale - Sevil Shhaideh (PSD)
  • - ministru delegat pentru fonduri europene în cadrul ministerului - Mihaela Virginia Toader
  • Vicepremier și ministru al mediului - Daniel Constantin (ALDE)
  • Ministerul Afacerilor Externe - Teodor Meleșcanu (ALDE)
  • - ministru delegat pentru afaceri europene - Ana Birchall (PSD)
  • Ministerul Afacerilor Interne - Dan Carmen Daniela (PSD)
  • Ministerul Comunicațiilor - Augustin Jianu (PSD)
  • Ministerul Energiei - Toma Petcu (ALDE)
  • Ministerul delegat pentru Relația cu Parlamentul - Grațiela Gavrilescu (ALDE)
  • Ministerul Justiției - Florin Iordache (PSD)
  • Ministerul Economiei - Alexandru Petrescu (PSD)
  • Ministerul Finanțelor - Viorel Ștefan (PSD)
  • Ministerul Apărării Naționale - Gabriel Beniamin Leș (PSD)
  • Ministerul Transporturilor - Răzvan Alexandru Cuc (PSD)
  • Ministerul Tineretului și Sportului - Marius Dunca (PSD)
  • Ministerul pentru Mediul de afaceri și Antreprenoriat - Florin Jianu (PSD)
  • Ministerul Educației - Pavel Năstase (PSD)
  • Ministerul Cercetării și Inovării - Șerban Valeca (PSD)
  • Ministerul Muncii - Lia Olguța Vasilescu (PSD)
  • Ministerul Sănătății - Florian Dorel Bodog (PSD)
  • Ministerul delegat pentru Românii de Pretutindeni - Andreea Păstîrnac (PSD)
  • Ministerul Turismului - Mircea Titus Dobre (PSD)
  • Ministerul Culturii și Identității Naționale - Ionuț Vulpescu (PSD)
  • Ministerul pentru Ape și Păduri - Adriana Petcu (PSD)
  • Ministerul Agriculturii - Petre Daea (PSD)
  • Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social - Gabriel Petrea (PSD)

Sevil Shhaideh nu a putut conduce Guvernul, dar devine stăpână peste fonduri de miliarde

Sevil Shhaideh a fost propusă inițial de Liviu Dragnea pentru funcția de prim-ministru, dar președintele Klaus Iohannis a respins propunerea, fără a oferi o motivație. Presa a scris însă că decizia de respingere ar fi putut fi influențată de faptul că Sevil Shhaideh este căsătorită cu un cetățean sirian - Akram Shhaideh, despre care Rise Project a scris ca este un apărător al regimului președintelui Bashar Al Assad, acuzat de ONU de crime împotriva propriului popor.

Sevil Shhaideh a fost în 2015, timp de șase luni, ministrul Dezvoltării regionale, preluând mandatul chiar de la Liviu Dragnea, ce demisionase în mai 2015 ca urmare a condamnării penale. Shhaideh, primul ministru post-decembrist care a depus jurământul cu mâna pe Coran, este considerată a fi foarte apropiată de Liviu Dragnea, dar și de fostul baron de Constanța Nicușor Constantinescu. Dragnea și Constantinescu i-au fost martori la căsătorie.

Pe de altă parte, Sevil Shhaideh este martor în dosarul de corupție privind scoaterea de informații/documente clasificate secret de stat din DNA referitoare la firma Tel Drum.

Din Teleorman la șefia Ministerului de Interne

Carmen Daniela Dan va conduce Ministerul de Interne. Experiența ei relevantă începe cu funcția de teller front office la Raiffeisen Bank, a fost consilier juridic al Consiliului Județean Teleorman, iar apoi a devenit directorul Serviciului Public Comunitar de Evidență a Persoanelor al județului Teleorman.

Din 2012 a fost numită subprefect al Județului Teleorman, iar din 2014 a ocupat funcția de prefect. Carmen Daniela Dan s-a remarcat la finalul anului trecut prin contrele purtate cu celebrul polițist brașovean Marian Godină, care a spus că în Teleorman nu există librării. „Teleormanul nu este un județ de inculți și agramați! Dacă un teleormănean caută o carte în județul lui are toate șansele să o și găsească!", a fost replica celei ce ar putea prelua funcția de ministru de Interne.

Doi grei ai PSD, Florin Iordache (stânga), Teodor Meleșcanu (centru) și Alexandru Cuc

Florin Iordache la Justiție. Unul dintre părinții episodului „Marțea Neagră”

Florin Iordache este unul dintre inițiatorii schimbărilor legislative care aveau scopul de a slăbi lupta împotriva corupției, operațiune denumită de presă ”Marțea Neagră”.

Tot Iordache este cel care a propus, în 2013, amendarea legislației astfel încât interceptările pe mandat de siguranță națională să nu mai fie utilizate în dosarele de corupție.

Inițiativa avea drept scop slăbirea luptei împotriva corupției și ajutorarea politicienilor cercetați sau judecați pentru fapte de corupție.

Meleșcanu la Externe. Putea îndrepta erorile lui Corlățean în alegerile din Diaspora. Nu a făcut-o

Teodor Meleșcanu a mai fost ministru de Externe în guvernul condus de Victor Ponta. L-a înlocuit pe demisionarul Titus Corlățean, cel considerat responsabil de modul în care au fost organizate alegerile prezidențiale din 2014 în Diasporă.

Meleșcanu a rămas ministru doar opt zile, până după turul al doilea al prezidențialelor, tur care s-a desfășurat în aceleași condiții ca și primul: zeci de mii de români au stat ore întregi la cozi pentru a vota. Mulți dintre ei nu au mai apucat până la închiderea urnelor. Cu alte cuvinte, Meleșcanu nu a schimbat nimic pentru a repara erorile lui Titus Corlățean.

El a fost și ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu și a fost numit în 2012 șef al SIE de către Traian Băsescu.

Tot Meleșcanu a mai fost ministru de Externe în perioada 1992-1996.

Dat afară de Cioloș, Alexandru Cuc revine în Guvern

Alexandru Răzvan Cuc a fost secretar de stat în guvernul condus de Victor Ponta, iar apoi a rămas o vreme și în guvernul condus de Dacian Cioloș. El și-a desfășurat activitatea la Ministerul Transporturilor, ministerul la a cărui conducere este acum propus.

Cuc a fost dat afară din guvern în luna mai 2016, decizia fiind semnată de Cioloș. Motivul a fost implicarea acestuia în campania electorală a PSD, deși Cioloș a impus celor rămași în guvernul său să nu facă campanie electorală pentru niciun partid, fiind un guvern apolitic.

Gabriel Beniamin Leș, propus ministru al Apărării Naționale, Olguța Vasilescu, Ministerul Muncii, Ionuț Vulpescu, Ministerul Culturii (de la stânga la dreapta) /sursa foto: colej EurActiv.ro, foto site-ul Ministerului Apărării Naționale, respectiv AGERPRES

Secretar de stat în guvernul Cioloș, bun de ministru la Apărare

Gabriel Beniamin Leș schimbă doar postul la Ministerul Apărării Naționale. Posibilul viitor ministru a fost în timpul guvernului Dacian Cioloș secretar de stat la același minister.

El a plecat din guvernul Cioloș pentru a se ocupa de campania electorală, fiind ales senator pe listele PSD. Leș a venit la MApN din funcția de director al Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Satu Mare, pe care a deținut-o doi ani.

Leș este unul dintre cei care a trecut pe la Colegiul Național de Apărare, unde a absolvit cursul ”Securitate și bună guvernare”.

Olguța Vasilescu duce la Ministerul Muncii și un proces pentru corupție

Lia Olguța Vasilescu va merge la Ministerul Muncii. Are un dosar penal pe post de minge de ping pong între instanțe și DNA, un dosar pentru fapte de corupție trimis în judecată în toamna lui 2016.

Lia Olguța Vasilescu este acuzată de luare de mită și spălare de bani. Ea și-ar fi finanțat cu bani negri campania electorală din 2012, susțin procurorii.

O voce puternică, cu un limbaj dur și ușor neadecvat uneori, Olguța Vasilescu a apărut în politică în preajma lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, oraș de unde vine și vicepremierul Sevil Shhaideh. Olguța Vasilescu s-a remarcat prin contestarea vehementă a președintelui Traian Băsescu, iar apoi a lui Klaus Iohannis.

Apropiat al lui Ion Iliescu, Ionuț Vulpescu este la al doilea mandat la Ministerul Culturii

În vârstă de 40 de ani, Vulpescu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, are un doctorat în Filosofie și a mai fost ministru al Culturii în Guvernul Ponta, din decembrie 2014 până în noiembrie 2015.

Vulpescu a mai fost și membru al consiliului de conducere al Institutului Cultural Român în 2012. Între 2012 și 2016 a fost deputat și este consilier al fostului președinte Ion Iliescu.

Demis de Ponta, recuperat de Dragnea și trimis la ministerul Tineretului și Sportului

Marius Dunca (36 de ani, foto) este propus pentru a prelua Ministerul Tineretului și Sportului, deși nu a avut vreo legătură cu sportul, dar a condus o firmă de curățenie din Brașov și a fost președintele Autorității pentru Protecția Consumatorilor.

De altfel, din această ultimă poziție a fost dat afară chiar de către Victor Ponta imediat după tragedia din club Colectiv. A fost recuperat, însă, de Liviu Dragnea, care l-a pus în 2016 șeful PSD Brașov. (Sursa foto: pagina Facebook a lui Marius Dunca)

Ana Birchall, de la consilierul lui Geoană la membru în Guvernul Grindeanu (Dragnea)

Ana Birchall (n. 1973, Mizil, Prahova) a fost secretar executiv al PSD pentru relații internationale în mai multe rânduri, în perioada 2011 - 2014 și reconfirmată în 2015 în această funcție, la propunerea lui Liviu Dragnea. 

Anterior, Birchall a devenit secretar executiv al PSD în perioada când Mircea Geoană era presedintele partidului, ea fiind nevoită să se retragă în 2008, în urma unui scandal referitor la un filmuleț obscen. Ulterior, a câștigat în instanță, întrucât nu s-a putut dovedi că persoana din imaginile video era Birchall.

În urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, a devenit deputat, fotoliu pe care îl va lăsa vacant pentru funcția de ministru delegat pentru afaceri europene. Birchall a fost consiliera lui Mircea Geoană pe vremea când acesta a fost ministru de externe și secretar executiv al PSD sub președinția de partid a lui Geoană; ulterior, a fost secretar executiv pentru relații internaționale. Detalii aici

Mihaela Virginia Toader - fost director în MFE

A fost consilier pentru afaceri europene în cadrul Secretariatului General al Guvernului (2003-2008) și director al Direcției de Politici Publice din cadrul aceleiași instituții (2008-2013).

În martie 2013, a devenit director la Unitatea de Analiză, Programare și Evaluare în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, potrivit Agerpres.

Petre Daea, fost ministru în Guvernul Năstase, implicat în mai multe scandaluri de-a lungul timpului 

Petre Daea, 68 de ani, ar putea reveni după 13 ani la conducerea Ministerului Agriculturii. Daea a fost secretar de stat și apoi ministru în timpul Guvernului Năstase, iar presa a speculat despre strânsa relație dintre Daea și familia Năstase.

Doctor în agronomie, Petre Daea s-a pronunțat în favoarea cultivării organismelor modificate genetic. De numele lui se leagă concesionarea Insulei Mari a Brăilei către un alt pesedist de renume, Culiță Tărâță.

Dar cel mai răsunător scandal, scrie HotNews, s-a consumat pe vremea când Daea era președintele Comisiei pentru agricultură din Senat și a intervenit la Ministerul Agriculturii pentru ca amanta sa de atunci, Camelia Luchian, să fie numită vicepreședinte la Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură. Soția lui Daea, Elena, a trimis la acea dată o scrisoare către conducerea Agenției și, astfel, a denunțat aranjamentul. Cei doi s-au despărțit în iunie 2012, iar Petre Daea s-a căsătorit cu Camelia Luchian. 

Veteran al PSD, Viorel Ștefan a mai fost în cărți pentru Ministerul Finanțelor 

Deputatul PSD Viorel Ștefan are 62 de ani, iar ultimii 20 i-a petrecut în Parlament, atât ca deputat cât și ca senator. A condus compania de navigație Navrom Galați, la care și-a început cariera, ca economist înainte de Revoluție. Este membru al PSD din 1993 și a avut trei mandate de senator și două de deputat, câștigând din nou fotoliul de deputat la alegerile de luna trecută.

Potrivit HotNews, Ștefan a mai fost în cărți pentru preluarea Ministerului Finanțelor, imediat după arestarea fostului ministru Darius Vâlcov, dar premierul Ponta l-a preferat pe Eugen Teodorovici.

Deține un doctorat în economie, acordat de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați în 2002, și a fost membru în Comisiile de buget și finanțe în toate legislaturile în care a activat ca parlamentar.

Director la Poștă, firmă penalizată de Concurență și cercetată de DNA, Alexandru Petrescu este propus ministru al Economiei 

Alexandru Petrescu, director general al Poștei Române din iunie 2014, a fost nominalizat ca ministru al Economiei în Cabinetul Grindeanu. În perioada în care Petrescu a condus Poșta, compania a fost amendată de Consiliul Concurenței cu 7,4 milioane de euro pentru că ar fi oferit condiții privilegiate unui furnizor, iar DNA a început o anchetă ca urmare a neregulilor sesizate de Ministerul Comunicațiilor, acționarul companiei naționale.

Petrescu este licențiat în economie la University of Wales, fiind specializat în Business Administration și a deținut mai multe poziții de conducere în sistemul financiar din Londra. Alexandru Petrescu a deținut și funcția de președinte al Consiliului de Administrație al CFR Călători.

Augustin Jianu - propus Ministru al Comunicațiilor
Augustin Jianu a condus Centrul National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO din mai 2014 până în prezent.
A fost consilier în Ministerul pentru Societatea Informațională -  august 2012 - mai 2014 (guvernul Ponta II, III)
A absolvit Facultatea de Antreprenoriat Ingineria și Managementul Afacerilor

Ambasadorul României în Israel vine la Românii de Pretutindeni 

La Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a fost nominalizată Andreea Păstârnac. Ea este din 2013 ambasador al României în Israel, iar anterior a mai fost ambasador al României în Cipru, dar și director în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) pentru Direcția Orientului Apropiat, Africa și Asia Pacific.

Andreea Păstârnac are studii de limbă și literatură ebraică, dar și relații internaționale.

De amintit și faptul că strategia de comunicare a PSD în campania electorală a fost făcută de doi specialiști din Israel.

Din județul baronului Nicușor Constantinescu, direct la ministerul Turismului

Mircea Titus Dobre, propunerea lui Liviu Dragnea pentru funcția de ministru al Turismului, este din Constanța și e considerat un apropiat al fostului șef al CJ Constanța, Nicușor Constantinescu.

El și tatăl său sunt asociați în firma SC Dobre & Fiii SRL, firmă care a câștigat multe contracte în programul „Cornul și Laptele”. „Firma e înființată în 1994, acum dacă eu sau tatăl meu am intrat în politică, vreți ca firma să nu mai participe la licitații publice?”, a spus Mircea Titus Dobre când a fost întrebat despre un posibil conflict de interese.

Probleme academice și suspiciuni de plagiat pentru ministrul propus al sănătății

Florian Dorel Bodog, senator de Bihor și fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, este decan al Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea. Ministerul Educației i-a ridicat dreptul de a mai coordona doctorate anul trecut deoarece nu ar fi îndeplinit criteriile minime pentru a fi conducător de doctorate și profesor universitar.

Presa locală a ridicat și suspiciuni de plagiat privind una dintre tezele sale de doctorat (Bodog are două doctorate, unul în medicină și unul în management sanitar).